Buffé 1
KONSERVERADE CITRONER Konserverade citroner förek
ommer fl itigt i det marockanska köket. Citronerna gnids in med salt och läggs i burkar. Efter några veckor är skalet mjukt och hela citronen kan användas. På ICA.se fi nns recept, sök på »konserverade citroner«. Buff és provkök har tagit fram en snabbare variant. SNABBSALTADE CITRONER Skär 1 ekologisk citron i tunna skivor. Lägg i en plastpåse. Tillsätt 1 msk salt, och massera in det. Tillsätt juicen av 1 citron. Knyt ihop påsen. Låt vila i rumstemperatur i 1 dygn. Ta upp och skölj av citronskivorna. Alla färdmedel är tillåtna. Saff ran, citron & sol! RAS-EL-HANOUT »More is more!« Upp till 20 kryddor kan ingå i krydd blandningen. Här nöjer vi oss med hälften. Resultatet blir ändå mustigt och kryddigt. Perfekt för höstigt värmande grytor. Ras-el-hanout är en blandning av de bästa kryddor handlaren har för tillfället. Hur många och vilka kryddor varierar beroende på av vem och var man handlar. Ras-elhanout är en fantastisk smaksättare till grillat kött, i grytor eller i ett enkelt grönsaksfräs. CA 1 DL KRYDDBLANDNING 1 msk hel spiskummin (eller malen) 1 msk hel koriander (eller malen) ½ msk hel kardemumma 1 msk malen ingefära 2 tsk svartpepparkorn 1 msk kryddpepparkorn 1 msk chilipeppar 2 tsk malen kryddnejlika 2 tsk malen kanel 2 krm malen muskot 2 torkade rosenknoppar (kan uteslutas) GÖR SÅ HÄR: 1. Mortla eller mal alla ingredienser till en slät kryddblandning. 2. Förvara i lufttät burk. FÖR ALLA hittar du vid respektive recept på ICA.se. FÖR 4 PERSONER 900 g kycklinglår (med skinn och ben) 500 g fast potatis 3 morötter 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 2 tsk paprikapulver 2 tsk malen spiskummin 2 tsk ras-el-hanout (se recept bredvid) 1 ½ dl olivolja ½ paket saffran (¼ g) 1 konserverad eller snabbsaltad citron (se recept ovan) 1 dl gröna oliver 4 dl vatten 2 msk finhackad bladpersilja salt nymalen svartpeppar med mustig kyckling! Lys upp höstkvällen KYCKLINGTAGINE MED POTATIS & OLIVER Traditionellt tillagas rätten i den marockanska lergrytan tagine. Men tveka inte, en vanlig gryta går lika bra. Couscous eller bara en bit bröd är gott till. GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skiva potatisen. Skala, halvera och dela morötterna på längden. 2. Skala och strimla lök och vitlök. 3. Blanda paprikapulver, spiskummin och ras-el-hanout. Gnid in kycklingen med hälften av blandningen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn runt om i 3 msk av oljan i en gryta eller traktörpanna ca 5 minuter. Ta upp och lägg åt sidan på ett fat. 4. Hetta upp resten av oljan i pannan och tillsätt lök, vitlök, morot, potatis och resten av kryddorna samt saff ran. Fräs 3 minuter så att smakerna kommer igång i pannan. Krydda med 1½ tsk salt och 2 krm peppar. 5. Tillsätt klyftor/skivor av konserverad/ snabbsaltad citron och oliverna. 6. Häll på vattnet. Låt småkoka under lock ca 10 minuter. 7. Tillsätt kycklingen och låt småkoka ca 20 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan. B U F F É 10 • 2013 7 Allt i ettGRYTA Hela middagen under ett lock. Smidigt, kryddigt, gott!