Buffé 1
Mackor! Kärlek på bröd En matig macka funkar som
lunch eller middag. Varva en måndagsmatig tonfiskmacka eller en fredagsfin fikon-caprese. Eller impa på utflykten och packa upp en lyxig kycklingmacka med snyggt panggrön edamameröra. Recept Liselotte Forslin Foto Ulrika Ekblom Lyxliraren Stekar’n FIKON-CAPRESE MED LUFTTORKAD SKINKA Älskade salladen caprese i mackformat, fast med färska fi kon i stället för tomater. Och så smyger vi in lite lufttorkad skinka också, bara för att det blir så gott ihop. FÖR 4 PERSONER Dela 1 baguette på längden och sedan tvärsöver så det blir 4 halvor. Stek dem i omgångar med snittytan ner i 2 msk olivolja i en stekpanna så de får färg. Ta dem ur pannan. Fördela 4 skivor lufttorkad skinka och ½ påse rucola (à 65 g) över. Skär 2 buff elmozzarella (à 125 g) och 4 färska fi kon i skivor. Fördela skivorna på rucolan. Toppa med ½ kruka basilika, 2 msk hackade pistaschnötter, fl ingsalt och nymalen svartpeppar. Ringla ev över lite balsamicocrème. 34 B U F F É 10 • 2013 MACK MAKAREN Inspiration till nya recept hämtar Liselotte Forslin i Botaniska trädgården i hemstaden Uppsala. Resor, restauranger – och skroten (!) – kickar också igång kreativiteten. Till vardags tar Liselotte en titt i kylen och drar ihop en pasta eller pytt med mycket grönt till man och två barn. Mesta mackminnet är något så enkelt som barndomens knäckemacka med smör och nyklippt gräslök. TUNA MELT Fixa middagen snabbt med en amerikansk klassiker. Lägg till en sallad så är saken tonfi sk! FÖR 4 PERSONER AVOKADOMACKA MED STEKT ÄGG OCH TOMATSALSA Stek äggen på medelvärme tills gulan är krämig. Och snåla inte på salsan, den »gör« mackan. FÖR 4 PERSONER Hacka 250 g körsbärstomater. Skala och fi nhacka ½ gul lök. Hacka ½ kruka koriander. Blanda det hackade med 1 tsk rödvinsvinäger, 1 tsk fl ytande honung, 1 krm salt och 1 krm nymalen svartpeppar. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur 2 mogna avokador. Mosa avokadoköttet. Fördela på 4 skivor danskt rågbröd. Stek 4 ägg i 1 msk olja i en stekpanna. Lägg lite salsa på avokadon. Toppa med de stekta äggen. Mal över svartpeppar och strö över lite fl ingsalt. Bjud resten av salsan till. Sätt ugnen på 225°C. Dela, kärna ur och fi nhacka 1 liten röd paprika. Ansa och hacka 10 cm purjolök och 1 selleristjälk fi nt. Blanda de hackade grönsakerna med 1 burk avrunnen tonfi sk i vatten (185 g), 1 dl majonnäs och 1 dl fi nriven parmesan. Krydda med 1–2 krm tabasco, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Rosta 4 skivor ljust surdegsbröd på ett galler mitt i ugnen, ca 3 minuter på varje sida. Fördela tonfi skröran på bröden. Gratinera dem ca 10 minuter mitt i ugnen, tills de får lite färg. Toppa med 4 skivade körsbärstomater och 1 dl salladsskott. Tuffa till! Välj taleggio, chèvre eller pecorino om du vill ge fi konmackan en lite kraftigare karaktär. Förstärk fi konsötman med några droppar honung eller balsamicocrème.