Buffé 1
Bloggfest i Värnamo FÖR ALLA? Bhajia. Innehåller
mjölkprotein. Fri från ägg. Gör glutenfri: ersätt smeten av mannagryn och yoghurt med t ex glutenfri frityrmix från Santa Maria. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt. FRITERADE MUNSBITAR Bhajia Friterade munsbitar är vanligt som snacks i Indien. TIPS! För att få fluffigare bhajia kan man blanda ner lite samarin i smeten precis före friteringen. Till satsen här är det lagom med två påsar samarin. Salt lassi är en vanlig måltidsdryck i Indien, se recept på ICA.se/buffe. BLOGGANDE MATENTUSIASTER GER CA 40 STYCKEN 1 dl mannagryn 2 1/2 dl naturell yoghurt (3 %) 1 morot 1 stor potatis eller 2 små 1 gul lök 200 g vitkål 1/2 zucchini (150 g) 1 msk finriven färsk ingefära 1 msk finhackad koriander 2 dl ris- eller kikärtsmjöl 1 tsk gurkmeja 1 tsk timjan 1 msk färskpressad citronjuice 1 tsk socker ca 1 liter olja till fritering salt, svartpeppar ev salladsblad till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda mannagryn och yoghurt i en bunke. Låt svälla 1 timme. 2. Skala och grovriv morot, potatis och lök. Grovriv vitkål och zucchini. Pressa ut vätskan ur zucchinin. 3. Blanda allt det rivna och övriga ingredienser med mannagrynsyoghurten. Krydda med 2 tsk salt och 1 tsk peppar. 4. Tillsätt mer ris-/kikärtsmjöl om röran känns för lös. Är röran för fast, tillsätt lite vatten. 5. Hetta upp olja till 175°C i en kastrull eller en djup stekpanna. Fritera valnötsstora klickar av smeten i oljan i omgångar. Vänd runt dem så att de får en jämn och gyllene färg. Ta upp med hålslev, låt rinna av på hushållspapper. Lägg ev upp på salladsblad. Servera med tomatchutney, se recept på sidan 14. Kim Göteborgsbaserad matgalning med svaghet för rödvin och ost, bjuder på varierande salta och söta recept, uteätartips och en stor portion humor. Gourmet eller gourmand? Svårt val. http://tantrussinsbak. blogspot. com Sofia Glad, social fikafantast som bl a bloggar om brödbak, kakbak, träning, familjeliv och boktips i enda salig blandning. Enjoy! http:// sofiabakar. blogspot. com Amy Matglad indisk småländska som bloggar om allt från svenska småkakor till kryddstark masala. Hos mig varvas vegetarisk mat med cupcakes och barnens favorittårtor. Låt dig inspireras! http://amyspieceofcake. se Gun »Bring some glamour into your kitchen« är mitt motto, oavsett om det gäller att piffa till vardagsmaten, blinga mina bakverk eller förse likasinnade med ursnygga förkläden från min webbshop. http:// kaksmulan.se Sofie Matglad mamma som älskar att baka och experimentera i mitt lilla kök. Trollar fram nya rätter ur ett till synes tomt kylskåp. Bloggar om köksäventyr, matupplevelser och livets goda. http:// mumsfillibaba.blogspot. com Olof Grillfantasten Olof är fotograf både till vardags och hemma i parets kök. I början stod han främst för fotograferandet, men har nu börjat ta över alltmer på receptfronten. se Helenas adress. Helena Skriver en öländsk bak- och matblogg med glimten i ögat och en stor kärlek till grädde och smör. Maken Olof tar bilderna, och hunden Bally hoppas på rester. http:// baraenkakatill.se Emmy En drinkmixande sjuksköterska med en matkolumn och -blogg för matlata finsmakare som bjuder på allt ifrån pimpade vardagsrätter till gourmetmat för snitsigare salonger. http:// remsansbistro.se Håkan Som nybliven charkuterist har intresset för råvaror och tillverkning tagit fart. Jag tänker ständigt på nya smaker, experimenterar med olika resultat. Senast en korv med indiska smaker, lyckat! http://martenssonskok. blogspot. com Anki Ett mattokigt skånepar med mottot »livet är för kort för att dricka husets vin«. Vi bjuder på snabblagade rätter blandat med mer tidskrävande måltider, smarriga desserter och hemgjorda charkuterier. se Håkans adress. BUFFÉ 9 • 2 012 134 CHUTNEY PÅ NYTT SÄTT! TOMAT