Buffé 1
VINNARE AV KÖK FÖR 100 000 KR BODIL WENDT, TRELLE
BORG Familj: Fredrik Jönsson och barnen Christoffer, 25, Alex, 22, Rasmus 18, och Hugo, 5. Bor: I hus från 1939 i Trelleborg. Gör: »Vi är faktiskt båda sjuksköterskor!« På fritiden: Hemmet och familjen, trädgård och matlagning. Lagar helst: »Gratängen såklart, den är alltid uppskattad. Och så den dubbelmarinerade fläskfilén. När Fredrik lagar blir det köttbullar eller porterstek. Och mycket grill under säsong.« Vinnare! Potatistävlingen MOTIVERING: »Mycket god, enkel, smakrik och användbar gratäng. Servera den tillsammans med rökt kött eller fi sk. Underbar även till grillat, varför inte till några kryddstarka korvar!« POTATISGRATÄNG MED GORGONZOLA OCH PÄRON Bodils vinnande gratäng är en given smaksuccé! FÖR 4 PERSONER 500 g potatis, gärna marilyn 2 fasta päron, gärna anjou (ca 300 g) 1 liten purjolök (ca 150 g) 100 g gorgonzola 2 dl riven västerbottensost 3 dl vispgrädde 1 ägg smör till formen salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Dela, kärna ur och skär päronen i tunna 1 tsk malen muskot ev hackad röd paprika och bladpersilja till garnering skivor. Ansa och strimla purjolöken fint. 3. Varva potatis, päron, purjolök, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. 4. Mixa ostarna med grädde, ägg och muskot med stavmixer eller i matberedare. Häll blandningen i formen. 5. Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna något och strö ev över paprika och persilja vid servering. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och ost lagrad mer än 3 månader. Innehåller mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 9 • 2 012 23