Buffé 1
Kundkontakt 020-83 33 33 • kundkontakt@ica.se • w
ww.ICA.se Matnyttigt från ICA SMÖRIG OCH FYLLIG AMANDINE En riktig gourmetpotatis tack vare sitt gyllengula, fasta kött och sin fylliga, smöriga smak. Lika fin att koka som att steka eller ugnsbaka. Ät den gärna med skalet på. Koka den varsamt i ca 15 minuter. CECILIE Om du kokar den med skalet på och skalar den när den svalnat får du en potatis med svagt ljusrosa yta. Dessutom är den jättegod, inte minst att klyfta och rosta i ugn. Cecilie finns bara på ICA. Koka den varsamt, gärna med skalet på i ca 15 minuter. FAST OCH FYLLIG MARILYN En delikatesspotatis med en spännande, krämig konsistens. Rik, fyllig smak och en vacker gul färg. En potatis som fungerar utmärkt i de flesta sammanhang. Koka den varsamt, gärna med skalet på i ca 15 minuter. SMÖRIG KRÄMIG OCH MANDEL Med sin nötiga smak anses den som en av de godaste sorterna. Fin till milda rätter med fisk och kyckling och en delikatess med smält smör och flingsalt. Kokas varsamt med skalet på och kort tid, ca 12 minuter. Så smakar potatisen N KOLLA SMAKBESKRIVNINGARNA PÅ PÅSEN Det är dags att ge potatisen en ny chans och upptäcka vad den egentligen smakar. För precis som äpplen och päron har varje potatissort sin egen smak och konsistens. om de passar bäst till att koka, steka, ugnsbaka eller mosa. Smakbeskrivningarna är resultatet av vad som u får man god hjälp av smakbeskrivningarna på ICAs potatispåsar. Här beskrivs sorterna, inte bara om de är fasta eller mjöliga utan även vad de smakar och kommit fram i tester där personer som ingått i en provpanel har fått titta, doſt a och smaka på potatisen och sedan beskriva sina intryck. Testerna är ett samarbete mellan Grythytteakademien vid Örebro Universitet, Svensk Potatis och ICA. – När man stannar upp och känner eſt er vad potatis verkligen smakar får den högre status. Det blir också roligare att laga mat när man till exempel väljer en potatissort som är speciellt bra att ugnssteka eller att göra ett gott mos av. I smaktesterna har personerna beskrivit konsistensen på de olika sorterna och uttalat sig om sötma, mustighet, nötighet och smörighet, berättar Johan Swahn, som arbetar med sensorisk marknadsföring på ICA och är en av forskarna som gjort kartläggningen av potatisens egenskaper. Ett gott tips är alltså KRÄMIG OCH FYLLIG att sakta ner på farten nästa gång man närmar sig potatis hyllan i butiken och fundera över vilken sort som blir bäst till köttbullarna eller torskfi lén. Ska det vara ICA Delikatess Mandel med mild och nötig smak eller ICA Delikatess Apache som kokar klart på en kvart och som har en mer krämig och fyllig karaktär? Johan Swahn är smakexpert på ICA. PRIMÖR TVÅ GÅNGER OM ÅRET I september och oktober skördas höst- och vinterpotatisen. Den har fått mogna i jorden och har därför ett kraftigare skal än sommarens färskpotatis. Färskpotatis har högre vattenhalt och skördas från maj till augusti när bladen är gröna, vinterpotatis skördas när bladen har vissnat. Det finns mer fakta om potatis på svenskpotatis.se. APACHE En liten rund potatis med smörig smak. Den är läcker som ugnsbakad men naturligtvis god även kokt och stekt. Den har kortare koktid än annan potatis, så passa den noga. Kokas varsamt, gärna med skalet på i knappt 15 minuter. NYHET! BUFFÉ 9 • 2 012 33 MILDA OCH NÖTIGA SMÅ,