Buffé 1
Skippa chipsen! De allra bästa fredagssnacksen fi
xar du enkelt själv. Vad sägs om örtrostade mandlar och bubblig lemonad? Nyttigt, gott och enklare än vad du anar. AV ELISABET BROOMÉ FOTO CECILIA NORDSTRAND BUBBLIG LEMONAD Skippa läsken – satsa på en svalkande lemonad. Så enkelt att barnen kan göra det själva. GER 1,3 LITER 2 dl vatten 1 dl socker 1 dl färskpressad lime- eller citronjuice 1 citron eller 2 lime i tunna skivor 1 liter kolsyrat vatten isbitar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Rör så att sockret löses upp. Ta från värmen. Låt kallna. 2. Tillsätt lime- eller citronjuice och citrusskivor. Blanda med kolsyrat vatten och is strax före servering. Servera lemonaden väl kyld. ÖRTROSTADE MANDLAR Rosmarin ger en fin smak som passar utmärkt till ett glas vin eller cider. olivolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skålla och skala mandeln. Blanda mandeln med färsk och torkad rosmarin, 1 msk olja och 1 1/2 tsk salt i en bunke. 3. Häll ut blandningen på en bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen ca 10 minuter, tills mandlarna är ljust gyllenbruna. Rör om efter halva tiden. Passa noga så att de inte bränns. 4. Låt svalna. Lägg upp i en skål och servera. GER 3 1/2 DL 200 g sötmandel 1 msk färsk finhackad rosmarin + 1 msk torkad TIPS! Leta gärna efter färdigskållad mandel så spar du tid. 28 BUFFÉ 9 • 2 012 Äntligen helg! Kompisarna Tova Alin, Klas Frykfeldt och Annarika Hall fredagsmyser med hemlagade snacks. INDISKA CHILINÖTTER Vackra gyllengula mandlar och cashewnötter till en kall öl – eller lemonad till barnen. GER 7 DL 200 g sötmandel 200 g cashewnötter (naturella) 1 tsk gurkmeja 1 msk garam masala 2 krm chilipulver 1 msk flingsalt chiliflakes till garnering rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skålla och skala mandeln. Värm 2 msk olja i en stekpanna. Tillsätt alla kryddor utom salt. Rör om. Blanda ner mandel och cashewnötter. 3. Häll ut blandningen på en bakpappersklädd plåt. Rosta nötterna mitt i ugnen 10–15 minuter. Rör om efter halva tiden. Passa noga så att det inte bränns. Strö över saltet och låt svalna. Lägg upp i en skål. Garnera med chiliflakes och servera. Fixa fredagsm