Buffé 1
Jämtlandsfest »Chili för hettan, torkad ancho för
mustigheten, fikon för sötman. Så lyder receptet på chili het som kärlek.« JAZZIG CHILI Ett härligt långkok som Fia gärna gör på högrev, bog eller lägg från Jämtlands landskapsdjur älgen, men det går också bra med nöt. Vinner på att lagas dagen före. FÖR 8–10 PERSONER 2 kg högrev av nöt eller älg 3 chilifrukter (t ex spansk peppar och jalapeño) 10 vitlöksklyftor 5 torkade fikon 1 paket bacon (140 g) 3 msk tomatpuré 1 dl chilipulver 1 msk spiskummin 1 dl inlagda skivade jalapeño 1 torkad chilifrukt (t ex ancho eller chipotle) 1/2 dl konc oxfond 1 liter ljust öl (t ex lättöl) 2 dl vitt vin 2 lagerblad 1/2 dl paprikapulver 1 msk torkad oregano 1 msk malen koriander rapsolja, salt TILL SERVERING tunnbröd matyoghurt eller gräddfil riven lagrad ost, t ex västerbotten guacamole (se separat recept) GÖR SÅ HÄR: 1. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skär fikonen i grova bitar. 2. Putsa och skär köttet i grytbitar. Strimla baconet. 3. Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en stekpanna. 4. Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i 1 msk olja i en stor gryta/kastrull någon minut. Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd jalapeño, torkad chilifrukt, fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver, oregano och koriander. Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt. 5. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar minst 3–4 timmar. Rör då och då, så att det inte bränner fast i bottnen. Smaka av med salt. Servera med tillbehören. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj öl fritt från gluten eller med låg glutenhalt. (Se t ex lista från SLV.) Servera med lämpliga tillbehör. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden. Servera med lämpliga tillbehör. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Servera med lämpliga tillbehör. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. I GLASET Och vad ska vi dricka till? Här är tre röda viner i olika prisklasser som bildar gott sällskap med den heta chiligrytan. BUDGET: Cigarra, Shiraz Tinta Barroca, Portugal (nr 2565, 65 kr). Mustig portugis med kryddig rondör. MELLAN: Alamos, Malbec, Argentina (nr 6670, 89 kr). Generöst vin som passar till mustiga grytor. LYX: Boom Boom!, Syrah, USA (nr 6714, 129 kr) Har mycket av allt! GODASTE GUACAMOLEN Rörornas röra som grädde på moset till Fias jazziga chili. FÖR 8–10 PERSONER Dela, kärna ur och gröp ut köttet på 4 mogna avokador. Mosa det i en skål. Blanda med 1 finriven vitlöksklyfta, 1/2 dl finhackad rödlök, 3 finhackade tomater, finrivet skal av 1 citron, 1/2 dl färskpressad citronjuice, 1 tsk örtsalt, 1/2 tsk spiskummin, 1/2 krm kajennpeppar och 1 msk hackad färsk koriander. Servera till chiligrytan. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 9 • 2 012 7 Tryck till tiden! Med tryckkokare minskas tillagningstiden. Chiligrytan blir klar på en halvtimme i stället för på tre timmar.