Buffé 1
är med och bidrar till biologisk mångfald genom b
i-adoption! Kvällens middag är också en social historia, med familj och vänner. Basen stavas lokala råvaror av högsta klass från egen odling. Maken Martin jagar och bidrar med kött. – Det är med bra råvaror som med barnuppfostran. Mitt jobb som kock och mamma är att förstärka deras positiva egenskaper. De föds perfekta, och målet är att förstöra dem så lite som möjligt. Så även denna kväll. Förrätten, dopp i kopp, är en lättlagad klassiker från Tornedalen som Fia gärna lyſt er fram. Lättbrynt smör i en kaffekopp med de örter som fi nns till hands och så generöst med mandelpotatis, grönsaker och rökt fi sk att doppa i koppen. Huvudnumret, en jazzig chili, kan tillagas på högrev, bog eller lägg. Helst av älg. En gryta som är som godast dagen eſt er. Desserten är en annan nygammal bekantskap, sötost. Ett slags Norrlands svar på ostkaka. Den söta ostkakan balanseras perfekt med de syrliga lingonen. När familjen och vännerna samlats i båthuset är all mat klar, och Fia drar ett par låtar på dragspelet. Det goda livet hösten 2012 både smakar och låter bra. FIA GULLIKSSON, 49 ÅR Gör: Kock, radioprofil, företagare, matlandetambassadör för Jämtland. Familj: Maken Martin, barnen Ella, Pelle och Emmylo. Bor: Hus i byn Ope, strax utanför Östersund. Favorit: Långsamt mognade grönsaker från min egen trädgård. Dold talang: Spelar saxofon och dragspel. Får kraft av: Skapa resultat! Mamma och mormor lärde mig att allt är möjligt, om man vill tillräckligt mycket. BUFFÉ 9 • 2 012 5