AMES 1
KRÖNIKA Riesling vinet är ett perfekt vin till t
ex stark kryddad mat, men passar även till fiskrätter och en hel del skaldjur. Riesling RIESLING ÄR DEN DRUVA man mest förknippar med Tyskland och då framförallt i distriktet Mosel, där hittar du några av de främsta Rieslingvinerna och här finns en tradition av söta viner men också sorter utan sötma. Moselvinerna är vanligtvis lätta, friska och eleganta med inslag av citrus och mineral. Öster om Mosel, i branta sluttningar som vetter mot söder, stoltserar anrika Rheingau. Här är vinerna fylligare och det är vanligare med viner utan sötma. ÖSTERRIKE HAR OCKSÅ en stor produktion av druvan, efter skandalen 1985 då det uppdagas att man blandat dietylglykol i vinet för att få sötma, har nu Österrike kommit mycket stark på vinmarknaden. Vinerna från Österrike påminner om de tyska men är ofta helt utan sötma och även fylligare än sina tyska kusiner. För de torra vinerna utmärker sig distrikten Wachau och Kamptal. Runt den grunda sjön Neusiedler see i Burgenland har man specialiserat sig på botrytisangripna söta viner. 60 PÅ GRÄNSEN TILL TYSKLAND i norra Frankrike ligger distriktet Alsace. Alsace har genom historien ömsom tillhört Tyskland ömsom Frankrike, och maten och vinerna har starkt släktskap med det centraleuropeiska köket. Skyddat av bergskedjan Vogeserna har Alsace flest soltimmar i Frankrike och här produceras framförallt torr Riesling. Vinerna är betydligt fylligare än vinerna från Tyskland och Österrike. De är vanligtvis djupa i färgen och i smaken hittar du gula äpplen och plommon och en omisskännlig rökig mineralkaraktär. ÄVEN I AUSTRALIEN ODLAR man med stor framgång druvan. Framförallt i de svalare delarna av Australien har Riesling stigit i anseende. De bästa exemplaren kommer framförallt från Eden och Clare Valley i South Australia. Här växer druvorna ofta på hög höjd och ger viner med en lite speciell karaktär. I smaken är de torra, fruktsyran är hög och i doften anar man ofta lime och en mineralkaraktär som har tydlig petroleum/gummidoft. RIESLING ODLAS I PRINCIP i alla vinproducerande länder. I Europa växer Riesling i bland annat Rumänien, Bulgarien och norra Italien. Då druvan trivs i svala klimat har den också hittat sin plats i USA, framförallt i de nordvästra delstaterna Washington och Oregon. Nya Zeeland tillverkar också druvtypisk Riesling, både på Nordön och Sydön. Druvan odlas i Sydafrika och på hög höjd både i Chile, Argentina. RIESLING VINET ÄR ETT PERFEKT VIN till t ex stark kryddad mat, men passar även till fiskrätter och en hel del skaldjur. PETER LANNESAND Vinkännare