BD 1
TEXT: PELLE TAMLEHT, PETER STEEN-CHRISTENSEN OCH
PÄR STRÖMBERG APERITIF CHOKLADASKEN I många hem är de läckra pralinerna i chokladasken en självklarhet till vintermyset och speciellt under jultiden. Det är en tradition som svenskarna har burit med sig ända sedan 1940-talet. Nu har Bailey’s tillsammans med Chokladfabrikens Martin Isaksson tagit fram en nytolkning av den klassiska pralinasken. Baileys och Chokladfabrikens ask består av fem noga utvalda smakkombinationer med Baileys Original, Baileys Chocolat Luxe, Baileys Iced Coffee Latte samt Baileys Almande. Pralinasken har nio delikata praliner med dubbla uppsättningar av varje smak samt en härlig överraskning i mitten. PSC Pralinasken finns till försäljning till och med 13 januari i Chokladfabrikens samtliga butiker och på deras webbshop, priset är 169 kronor. ALL TID Det är för många som har missförstått. Snaps och akvavit är inte något som hör till julen, midsommar eller ens kräftskivorna. Det hör till hela tiden. Men i vilket fall som helst ger julen en möjlighet att lyfta fram det. Bröndum är Danmarks äldsta snapstillverkare och de tillverkar en klassisk dansk 45-procentig julakvavit. – En komplex och kraftfullt kryddad snaps, med en liten friskhet från citronskal. Det gör att den lyfter fram smakerna från fisk och skaldjur extra bra. En snaps att kombinera med sillen, men också de smakrika ostarna på julbordet, förklarar Jonas Odland, kryddmästare på O.P. Anderson Distillery och en av Sveriges främsta experter på snaps och akvavit. O.P Anderson har såklart också en julaquavit, kryddad med kummin, anis och fänkål, och som kompletterats med juliga toner av kanel, pomerans, cognac och sherry. – Det är en kryddning som passar fint med julens alla rätter, men som fungerar extra bra med det småvarma på julbordet, såsom prinskorv, köttbullar och Janssons frestelse, berättar Jonas Odland vidare. PSC Acne-designad gin Det säljs en och en halv miljon liter gin på ett år i Sverige och segmentet har en tillväxt på tio procent drivet av premium- och hantverksgin. Whiskygiganten Mackmyra ville ha en del av kakan och släppte för drygt ett år sedan sin första gin, som nu även går att beställa som fatlagrad. Här under hösten släpptes gin nummer två från Mackmyras Lab Distillery, i en flaska designad av Acne. – Organic Gin är för den medvetne gindrickaren som idag väljer de större, välkända varumärkena som Tanqueray och Bombay Sapphire men som hellre dricker svenskt och ekologiskt. Att välja småskalig och närproducerad gin är en global trend som går hand i hand med den stigande, totala ginkonsumtionen, säger Susanne Tedsjö, ansvarig Lab Distillery. PT Lab Distillery Organic Gin finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 298 kronor. FRUKTSTEREO Karl Sjöström och Mikael Nypelius har gedigen bakgrund i krogbranschen men för ett par år sedan bestämde de sig för att haka på tåget för utvecklingen och mångfalden av den svenska moderna dryckeskulturen. I dagsläget producerar de cider och vin av 100 procent svensk frukt på Hällåkra vingård, 30 kilometer öster om Malmö. Allt sker i liten skala med ambitionen att skapa dryck som speglar fruktens egen karaktär och växtplats. Deras cider på 100 procent Filippa-äpplen tilldelades priset för Sveriges bästa cider vid det första svenska mästerskapet på Spritmuseum i maj 2017. Det är inte bara företagsnamnet som hintar om deras musikintresse, namn och etiketter som Straight Outta Grönby, Definitely Cider, Ciderday Night Fever och Britney’s Pears vittnar om både inspiration och humor. Fruktstereo importerar även vin från Europa och de har ställt in siktet på familjedrivna företag och bönder som delar deras egen vision och tankegång. Autentiska viner med tydlighet från växtplatsen och härlig drickbarhet, bland annat representerar de den smått kultförklarade österrikiska producenten Gut Oggau. PS Se mer på fruktstereo.com. 12