BD 1
TEXT: PELLE TAMLEHT, PETER STEEN-CHRISTENSEN OCH
PÄR STRÖMBERG APERITIF Gin & Tonic-glöggen är tillbaka Förra årets succé från Stockholms Bränneri har återigen släppts på Systembolaget. Gin & Tonicglöggen blev en oväntad försäljningssuccé förra julen. – Förra årets intresse för vår glögg var helt otroligt, våra 2 500 flaskor sålde slut på åtta minuter. I år tar vi högre höjd så fler ska kunna få tag på produkten och vi kommer att producera runt 6 000 flaskor, säger Anna Wikner. Gin & Tonic-glöggen bygger på Stockholms Bränneris Dry Gin och ett koncentrat från Swedish Tonic. Den är framtagen för att serveras uppvärmd som en glögg, och helt ekologisk. De första flaskorna släpptes dock redan i november, i Systembolagets beställningssortiment, så du behöver både tur och skicklighet för att hitta en. PT LÄSTIPS Trött på mässandet i Decanter, Wine Spectator och Wine Enthusiast? Känner du igen tongångarna i Livets Goda och Allt om Vin? Äntligen finns det variation för oss som gillar att läsa initierade texter om vår favoritdryck, utan poängsystem och recensioner. Brittiska Noble Rot har funnits en tid och deras otvungna djuplodande reportage och spaningar har gjort det omöjligt att inte få efterföljare. Dan Keeling och Mark Andrew är männen bakom Noble Rot, en tidning för människor som älskar bra vin, mat och musik. En hjärtlig samling av artiklar om det allvarliga och inte allvarligt allvarliga. Noble Rot är motgiftet till mycket av det vanliga förenklandet av vinkulturen. Pipette är ett helt nytt magazine med fokus på naturvin. Med attraktiv design och med kreativa medarbetare har naturvinsnörden Rachel Signer tagit scenen med storm. Endast ett nummer ute, men det lovar mycket gott för framtiden. Noble Rot kan man köpa via Wine Trade och Pipette hittar du hos Fruktstereo. På svenska finns inget liknande, än, men spana in winetable.se online för liknande feeling. PS JULÖL Precis som att man värdesätter ljuset högre ju mer mörker man har, ju mer värdesätter man såklart julölet för att det inte alltid är tillgängligt. I årets skörd hittar vi några nyheter från Carlsbergstyrda etiketter som Eriksberg – en smakfull mörk vinterlager som heter Vintersaga – och Nya Carnegiebryggeriets Glimma – en brittisk brown ale med pepparkakskryddning. I allt kan Systembolaget stoltsera med uppemot ett hundratal julöl, ifall man även inkluderar lokalt och beställningsortiment. Något för alla med andra ord, från Lagunitas Holiday Ale, ifall du uppskattar något starkare, något syrligare, till smakfyllda favoriten Oppigårds Winter Ale skapad för att samspela med julens kraftiga maträtter. PSC Folii BÄST I SVERIGE White Guide, som testat närmare 100 barer över hela landet, både öl- och vin såväl som cocktailbarer, har nu utsett Sveriges bästa barer. 65 av barerna kvalificerade sig för en full listning i guiden, såklart mest i storstäderna men även 14 barer som håller barfanan högt ute i landet. Vinnarna inom de olika segmenten med tillhörande motivering hittar du här: BÄSTA ÖLBAR: OMNIPOLLOS HATT, STOCKHOLM ”För att på ett synnerligen kreativt sätt, med stor experimentlusta och kunskap utveckla allt som har med öl att göra; smak, doft, textur, råvara, utseende och upplevelse. Hela tiden med en humoristisk touch som adderar till helheten.” BÄSTA VINBAR: FOLII, STOCKHOLM ”För att med bästa fingertoppskänsla balansera det vi mest önskar av en vinbar; dryckesutbud, mat, stämning och miljö. Men där inget varit något utan den ödmjuka och kunniga service som ser till att varje gäst får önskad upplevelse.” BÄSTA COCKTAILBAR: TJOGET, STOCKHOLM ”För att outtröttligt driva både den svenska och egna cocktailutvecklingen framåt, med smakbalans, råvaran och nya kompositioner i fokus. Att dessutom, oavsett tryck, hålla imponerande servicenivå. I detta dryckespalats finns dessutom ambitiös vinbodega och ölkafé.” PSC 6