BD 1
ROSS HOLM Häktet Vänster, Stockholm LUDDE GRENMO
Tjoget, Stockholm Vad är din hemlighet som bartender? – Jag har en roll som Bartender. När jag stämplar in och sätter på mig barjackan så är jag en annan person än den jag var när jag kom till jobbet. Jag lämnar alltså all skit i omklädningrummet. Som bartender är jag lyhörd, trevlig, snabb och smaksäker. Berätta om din bar. – Tjoget är en ung institution med hög kvalitet och hög service. Vår personal kan inte bara cocktails utan även mat, kaffe, vin och service. Önskebeställning? – Förr om åren hade jag önskebeställningar. Nu gillar jag allt och släpper all prestige. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Något från deras meny eller en öl och ett järn. Kommer jag en större grupp blir det ett gäng Negronis och ett par shots. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Service. Vad betyder det att bli nominerad som bästa bartender i BCA? – Det är så jäkla kung. Ett recept på att man gjort något strålande under året. Vad är din hemlighet som bartender? – Att alltid ge den bästa servicen jag kan och att få mina gäster att njuta och må bra av upplevelsen på 20Hundra5. Berätta om din bar. – 20Hundra5 är den lilla cocktailbaren med det stora hjärtat! Som gillar att leka med smaker och sinnen, men också atmosfär och känsla. För att skapa en upplevelse som är lite annorlunda än den vanliga. Önskebeställning? – Varje beställning är drömbeställning. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Negroni eller Manhattan. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Hoppas trenden med att man måste servera mat i baren för att ha ett serveringstillstånd försvinner. Att Sverige blir lite mer som i Köpenhamn, där man kan ha en renodlad bar och inte behöver servera mat. Vad är din hemlighet som bartender? – Svårt att säga om jag har någon direkt hemlighet. Kan vara att jag genuint brinner för det jag jobbar med. Att jag inte ser det som enbart en inkomst eller ett jobb. Att jag möter mina gäster med en vilja att dela med mig av min passion som förhoppningsvis resulterar i en upplevelse utöver vad de tidigare varit med om. Berätta om din bar. – Jag jobbar i Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm, en fantastisk bar med en historia som sitter i väggarna. Man kan ta på atmosfären i Cadierbaren där man möter alla typer av människor, från alla världens hörn. En bar med ett mål och ett fantastiskt barteam. Upplevelse och drinkar utöver det vanliga är vårt största fokus. Önskebeställning? – Min önskebetällning är bortsett från mina egna favoriter, en full beställning på hela drinklistan. Att en gäst eller ett sällskap blir så överraskad och förväntansfull över vad vi gör i Cadierbaren att de inte kan välja en utan måste få uppleva allt. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Jag älskar att få ta del av andra barers kreationer, bli inspirerad men också informerad av vad som händer i resten av Stockholm, Sverige, Världen. Jag har ju dock självklart mina go-to drinkar, de som aldrig sitter fel, Irish Coffee och Manhattan. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Något vi har som ett stort fokus är Sverige/Skandinavien. Att arbeta med ett hållbart tänk kring vad vi har att tillhandahålla här. Sätt att bevara smak och bevara råvaran. Tekniker som glömts bort i bekvämligheten att de inte krävs på samma sätt som förr. Självklart ser man idag enstaka drinkar eller barer som fokuserar sig på just detta, men allt för lite. Att detta skulle bli en trend skulle vara fantastiskt kul att se. 17 foto: Viktor Andersson JENS DAHLBERG 20Hundra5, Stockholm HANNA OSCARSSON Cadierbaren, Stockholm Vad är din hemlighet som bartender? – Min hemlighet som bartender är att jag egentligen inte är bartender. Jag jobbade som kock i upp mot nio år tills en gammal kollega tyckte att det var dags att jag skulle byta sida. Så hon anställde mig på Tak och ända sedan dess har jag stått i bar. Att komma från kockyrket tror jag gör att man får ett annat perspektiv på smaker, sätt att jobba, stressen och hela yrket. Berätta om din bar. – Baren jag jobbar på heter Häktet Vänster och är en av Sveriges enda speakeasy-barer, vilket innebär att vi oftast har stängd dörr med en ringklocka, så släpper vi in folk på det sättet. Det blir lite av en "dom som vet, dom vet"-känsla. Det är en väldigt liten bar där vi endast är två personer som jobbar, min kollega Svante, och jag då. – Sättet baren är upplagd på är att vi har en egen drinkmeny med olika teman, annorlunda från stora baren på Häktet som vi byter ut ungefär varannan månad. Nu har vi haft en musikinspererad meny efter sommaren och byter hela december till julmeny. Då har vi även pyntat hela lokalen med superhärliga juldekorationer. – Vi tar bara sittande gäster med bordsbeställning så gästen kan sitta och ta det lugnt och slippa stressen av att stå och vänta i en bar. Framåt ett-tiden så släpper vi på för lite mer fest så kör vi barhäng och borden samtidigt. Önskebeställning? – Min drömbeställning är när jag sätter mig ner med gästen, snackar lite med dem, får en känsla och sen fria händer. Det finns ingen bättre känsla än att läsa av en gäst och sen göra en drink de verkligen tycker om endast från det första intrycket. Det uppskattas verkligen av gästerna också, då man bygger tillit mellan personal och konsument. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – När jag går ut så håller jag det oftast ganska enkelt, bärs och järn ofta. Men när jag dricker cocktails så blir det nästan alltid minst en Daquiri, kanske slinker det ner någon Negroni eller Pendennis också. Sen är det alltid kul att kolla på barers olika drinklistor, speciellt i Stockholm där nivån och standarden på bra produkter är så hög. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Det jag har märkt börjar komma mer och mer i barsverige och på restauranger i allmänhet är att man börja komma ifrån det här pretentiösa finliret och köra mer rock n roll-stil. Att man kan köra sin grej och sätta sig och snacka lite med gästerna vid bordet, att man kanske inte alltid måste ha skjorta på sig för att jobba och att alla inte måste vara enhetliga. Då märker man även hur gästen blir mer avslappnad, eftersom man känner att man är det själv liksom.