Friluftsliv Ögonblicket
Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Topptur extra allt
ÄVENTYRET – PÅ TUR GOTT ATT ÄTA! TIPS FRÅN DELTAG
ARNA 1. Pytt i panna (med mycket smör) 2. Stekt äpple med kanel (god efterrätt) 3. Smörgås med mjukost och chips (perfekta snackset i väntan på att vattnet ska koka) 4. Tortellini med parmesanost 5. Matig soppa (förbered ingredienserna före turen, häll sedan i en kastrull med kokande vatten) – Det går ju snabbt att smälta snö när man väl fått en viss mängd vatten att koka, säger han. I köksavdelningen finns även en rejäl skärbräda att ställa stormköket på, för att hålla det stadigt i snön. Doften av smörstekta äpplen med kanelsprinkel sprider sig när efterrätten tillagas. Här är det annat än frystorkat som gäller; till middag serverades pyttipanna. Pierre och Johan instämmer i att en stor fördel med vinterturer är att det funkar bra att ta med både kyl- och frysvaror, och på en sådan här tur där mycket tid tillbringas i ett basecamp, och där utrustning kan dras ut med pulka, är det helt okej att släpa på lite extra vikt för att kunna njuta av ett lyxigare lägerliv. Efter middagen kokas varmvatten som hälls i nalgene-flaskor och stoppas i sovsäcken för att ge extra värme under natten. I något tält hörs en kvävd fis. – Det är bra med vänner som man kan fisa med. Det gör livet roligare, säger Marcus glatt. Redan klockan åtta nästa dag är det uppställning för avmarsch – det är dags för den första toppturen. Fötter trycks ner i pjäxor som blivit kalla och stela under natten. I vinterkylan tar allt lite längre tid än vanligt och guiderna trycker på vikten av att hålla de utsatta tiderna så att kamraterna som är i tid slipper stå och frysa. Förhoppningarna om fin lössnöåkning växer när vi blickar ut över en läcker buffé av orörda fjälltoppar, alla på bekvämt gångavstånd från vår lägerplats. På himlen passerar ljusa moln med hög fart samtidigt som det blå glimtar till någonstans, medan det i övrigt är mulet. Ett flatljus sprider ut sig och resulterar i att det blir lite svårare att urskilja kontraster och terrängens karaktär. Charmen med att ge sig ut i de jämtländska fjällen, och de svenska fjällen överlag, är att det aldrig blir tråkigt, eftersom vädret är instabilt Friluftsliv #1 2024 19 Pyttipanna tillagad med leksaksstekspade.
Friluftsliv Hypertermi
Friluftsliv Äta ute - sportlovsmat
Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Granskning - psykisk ohälsa
Friluftsliv Friluftsliv testar
Friluftsliv Friluftsliv runt knuten
Friluftsliv Stockholms skärgård
Friluftsliv Nya skidledare