TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Lönsamhet avgörande för välmåen
det
TIDNINGEN TILLVÄXT 100 åtgärder för att rädda klim
atet
TIDNINGEN TILLVÄXT Nya skolmåltider ska se dagens
ljus MARKNAD Nytt recept för hållbar skolmat Nu ska skolmåltiderna i Sverige bli mer hållbara, sett till såväl miljö och hälsa som ekonomi. I ett Vinnovafinansierat projekt undersöker myndigheter, kommuner och skolor gemensamt hur det kan gå till. Text Johanna Lundeberg Projektet heter Livsmedel ”Ett nytt recept för skolmåltider” och rymmer flera olika delar, till exempel samarbeten med primärproducenter, upphandling av hållbara råvaror samt att använda skolmåltiden som en del i undervisningen. Elevernas delaktighet och hur måltidsmiljön kan utvecklas är andra viktiga faktorer – för om eleverna trivs och kan äta i lugn och ro får de också bättre förutsättningar att ta till sig undervisningen. Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Livsmedelsverket deltar tillsammans med ett antal testkommuner. – Skolmåltiderna når samtliga unga i Sverige och har koppling till alla led i livsmedelskedjan. Genom att utveckla dem kan vi bidra till en större systemförändring, säger Elin Sandström på Livsmedelsverket. SARA SEING, KOSTCHEF i Södertälje kommun och projektchef för EU-projektet Matlust, är en av de experter som bjudits in för att bidra med synpunkter. – Skolmåltiden har en jättepotential i arbetet med hållbarhet, men det är ett långsiktigt arbete att ställa om, och därför är det väldigt positivt att så många myndigheter är involverade i projektet. I dag bygger mycket av det arbetet på eldsjälar, eftersom lagstiftningen bara reglerar att maten är näringsriktig och inte att den ska vara hållbar, säger hon. UNDER FJOLÅRET valdes fyra kommuner ut för att inom ramen för projektet utveckla och testa olika idéer. I Vallentuna kommun har man arbetat med att introducera nya råvaror för eleverna, som både har fått smaka på och lära sig mer om till exempel sojabönor och tofu. – Eleverna var otroligt nyfikna och tyckte att det var jättespännande, men flera av dem sa att de inte skulle ha smakat på rätterna om de inte fått vara med i processen och fått en tydlig introduktion. Utifrån detta arbetssätt kan skolan fortsätta att introducera nya hållbara och hälsosamma rätter som eleverna gillar, säger Elin Sandström och berättar att fler kommuner nu ska involveras i projektet. n Elin Sandström Nya krav på de bruna påsarna l Från och med den 1 januari 2023 kommer det att ställas nya krav vid insamling av matavfall som ska bli biogödsel. Krav kommer att ställas på påsarna som man lägger matavfallet i. De kommer att behöva vara utvärderade för kontakt med livsmedel. 10 Tillväxt Det Vinnovafinansierade projektet använder skolmåltiden som en del i undervisningen. KÄLLA: AVFALL SVERIGE Tre län i topp på att nyttja matavfall l Gotland, Dalarna och Västmanland är de län med högst andel nyttjande av matavfall. I dessa län tas 53–66 procent av växtnäringen i matavfallet till vara. 60 kommuner i Sverige når upp till målet att minst 50 procent av matavfallet rötas eller komposteras. KÄLLA: KOMMUNALT AVFALL I SIFFROR 2020
TIDNINGEN TILLVÄXT Viktigt att värna skogsägarna
TIDNINGEN TILLVÄXT Fåren i Sverige blir fler och f
ler
TIDNINGEN TILLVÄXT Billing hyllar måltiden
TIDNINGEN TILLVÄXT En blomstrande landsbygd är det
övergripande målet
TIDNINGEN TILLVÄXT Uppländsk eldost poppis i hela
landet
TIDNINGEN TILLVÄXT Nära tätorten kan skogsbruket s
e annorlunda ut
TIDNINGEN TILLVÄXT Framtidsfullmakt är värdefullt
för alla