TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Lönsamhet avgörande för välmåen
det
TIDNINGEN TILLVÄXT 100 åtgärder för att rädda klim
atet
TIDNINGEN TILLVÄXT Nya skolmåltider ska se dagens
ljus
TIDNINGEN TILLVÄXT Viktigt att värna skogsägarna
TIDNINGEN TILLVÄXT Fåren i Sverige blir fler och f
ler
TIDNINGEN TILLVÄXT Billing hyllar måltiden
PROFILEN > lyxiga grejer, som jag fick prova, kav
iar och allt möjligt och så satt de och kollade på mig, de undrade hur jag skulle reagera, säger Mischa Billing. Hon beskriver ett hem med många skratt och hur provandet av olika delikatesser gjordes som en lek med både glädje och lekfullhet. Och skrattar, det gör hon själv mycket den här dagen på Södermalm. – Det var inte någon andaktsfull stämning, de var på riktigt nyfikna. Vad tyckte jag om det jag smakade? Jag kan ha svårt för när det blir pretentiöst, när man blir gästfånge hos någon som ska predika. Då får jag panik. Att vara gäst när värden nästan tvingar på en upplevelsen av maten och drycken, det menar Mischa Billing är dränerande och ansträngande. Men familjen i Paris var allt annat än så, de lät henne smaka, känna och tycka utan att de bestämde vad hon skulle uppleva. Kanske var det där hon hittade sitt sätt att beskriva smaker och dofter, det som sedan länge är hennes specialitet. Det hon gör är ett hantverk, att beskriva sin upplevelse. Hennes cv är imponerande. Hon utexaminerades från Restaurangakademien i Stockholm 1993, fem år efter att hon fått jobb på den anrika restaurangen i Lund. Nu är hon bland mycket annat lärare och forskare på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Där har hon inte minst byggt upp kandidatprogrammet för sommelierer. MISCHA BILLING var ordförande i Svenska Sommelierföreningen i fyra år kring millennieskiftet, hon blev generalsekreterare i sommelierernas världssamfund 2003 och är ledamot av Vinakademien i Sverige. Hon började skriva i tidningar, som vinskribent, medverkade i SVTprogrammet Aspegren mitt i maten och har mat-och-dryck-lotsat tittarna genom Nobelfesten tre gånger. Sedan 2015 är hon jurymedlem i TV4:s Sveriges mästerkock. 18 Tillväxt På promenad med Elsa på Södermalm i Stockholm. Jag kan ha svårt för när det blir pretentiöst, när man blir gästfånge hos någon som ska predika. Med jurykollegerna Tom Sjöstedt och Marcus Aujalay i Sveriges mästerkock. – Jag tänker alltid på vem som är mottagare och försöker vara inkluderande och inbjudande. Jag vill beskriva en känsla eller försöka visa den glädje jag själv känner, säger Mischa Billing, som lägger till att när hon fick frågan om hon ville vara med i programmet, som den första kvinnan i juryn, så tänkte hon: Man kommer till en viss punkt i livet då man inte längre säger nä utan ja. Jo, hon säger så: Nä. Inte nej. Med stor sannolikhet har hon, folkbildaren, påverkat mångas sätt att tänka kring smaker och dofter och därmed också deras sätt att uttrycka sig. Det räcker inte för en tävlande i Mischa Billing Född: Den 30 januari 1966. Bor: I Stockholm och i familjens gamla torp i Skåne. Yrke: Sommelier, lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet (Grythyttan). Är: Jurymedlem i Sveriges mästerkock i TV4. Övrigt: Har fått utmärkelser som Årets näsa och Årets vinprofil. Sveriges mästerkock att slå fast att hen vill att det ska vara gott. Vad vill hen med sin mat? Att kunna formulera sig om den mat man lagar och serverar, det är något Mischa Billing värderar högt. På många sätt gör hon samma sak i sin akademiska roll som i tv-rutan. Det senaste forskningsprojektet, ett samarbete med Konstfack-professorn Cheryl Akner Koler, handlade om haptik, alltså läran om effekterna av beröring och kroppsrörelser, i Mischa Billings fall om munnens och näsans haptik. I BÖRJAN KÄNDE hon sig motarbetad i den akademiska världen. Hon säger att hon har haft det tufft, att hon har känt sig ned- och tilltryckt. För henne står hantverket i centrum och sen kommer teorin. Vissa kollegor har sett det på ett annat sätt då teorin är det viktigaste i deras ögon. – Men jag är en envis jävel och jag >
TIDNINGEN TILLVÄXT En blomstrande landsbygd är det
övergripande målet
TIDNINGEN TILLVÄXT Uppländsk eldost poppis i hela
landet
TIDNINGEN TILLVÄXT Nära tätorten kan skogsbruket s
e annorlunda ut
TIDNINGEN TILLVÄXT Framtidsfullmakt är värdefullt
för alla