TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Lönsamhet avgörande för välmåen
det
TIDNINGEN TILLVÄXT 100 åtgärder för att rädda klim
atet
TIDNINGEN TILLVÄXT Nya skolmåltider ska se dagens
ljus
TIDNINGEN TILLVÄXT Viktigt att värna skogsägarna
TIDNINGEN TILLVÄXT Fåren i Sverige blir fler och f
ler
TIDNINGEN TILLVÄXT Billing hyllar måltiden
PROFILEN > har ju vetat att det var det här jag b
lev anställd för så håll inte på med mig! För henne är det som att cykla att direkt kunna berätta vad hon får för känslomässig stämning av det hon äter eller dricker. Som att kaffet har en härlig krämighet eller att det serveras med för mycket mjölk. Mischa Billing menar att måltiden är vår tids lägereld. Vi tittar inte längre på samma tv-program, vi tar inte nödvändigtvis del av samma nyheter men måltiden beskriver hon som ett smörjmedel i vår samvaro. Hon flikar in, med ett brett leende, att så fort pandemin tillåter så är det fullt på varenda krog. Hon förtydligar att vi inte måste sitta ner och äta en trerätters måltid (och vara gästfångar) utan det kan lika gärna handla om att njuta av en kaffe efter träningspasset eller om att diskutera hur man gör sin club sandwich. NÄR HON FÅR den inte så lite dumma frågan om hur hon ser på matlagningsnivån i Sverige skrattar hon högt. Igen. Men Mischa Billing tittar i matbackspegeln och beskriver hur kvin20 Tillväxt Man måste inte alltid sitta ner och äta en trerätters måltid. Det kan lika gärna handla om att bara ta en kopp kaffe. Man kan göra både och, laga mat från grunden och köpa något färdigt. nans frigörelse från spisen på 1960och 1970-talen också innebar halvfabrikatens intåg i våra kök. – Att de kunde börja jobba var väldigt viktigt och nu finns det så mycket färdigmat som är riktigt bra. Det är ju kalas när man inte orkar eller har tid. Man kan göra både och, laga mat från grunden och köpa något färdigt. Nöjt pratar hon om kvarteren kring Nytorget och deras restaurangmångfald, om den bengaliska restaurangen, om krogen som serverar turkisk husmanskost, och så knyter hon ihop sin tankesäck genom att hylla de amatörkockar som tävlar i Sveriges mästerkock och som följer sin passion. – De kan inte bärga sig, de måste bara söka, trots att det är ett ganska tufft program. Men många av dem tar verkligen chansen. De förändrar sina liv och försörjer sig på att jobba med mat på olika sätt. DAGEN EFTER VÅRT samtal ska hon resa utomlands för inspelning på hemlig ort, hon som på höstarna jobbar med tv och på vårarna i Grythyttan. Så hon måste strax ta ett PCRtest och är på språng. Men hur är det, hur ser vinälskaren Mischa Billing på de viner som produceras i Sverige i dag? – Vinnäringen här är inne i en superintressant fas. De som satsar nu är yngre och målmedvetna, de ska kunna försörja sig på det. Tidigare rörde det sig om äldre personer som hade lite pengar över. De lade grunden men det händer något när du ska försörja dig och din familj på det du gör. Då blir det allvar på ett annat sätt. Det märks också på allt fler restauranger, så det kommer bara att bli häftigare och häftigare. Det har varit en ynnest att ha fått vara med på den svenska vinresan! n
TIDNINGEN TILLVÄXT En blomstrande landsbygd är det
övergripande målet
TIDNINGEN TILLVÄXT Uppländsk eldost poppis i hela
landet
TIDNINGEN TILLVÄXT Nära tätorten kan skogsbruket s
e annorlunda ut
TIDNINGEN TILLVÄXT Framtidsfullmakt är värdefullt
för alla