Buffé 1
Buffé MELODI 1 Dryckerna som förtjänar en stund i
rampljuset: läskande bål, friska drinkar och en surprise
Buffé MELODI 2 Något friterat, något krämigt, någo
t krispigt, något salt och något sött. Nu snacksar vi lo
Buffé MELODI 3 Välkommen till tacohimlen – här fin
ns allt som varje tacoälskare någonsin kunnat drömma om.
TACOS FISH TACO MED JALAPEÑO, KORIANDERYOGHURT OC
H SYRAD KÅL 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 500 g torskfilé 1 dl vetemjöl ½ tsk salt 1 uppvispat ägg 3 dl panko 8 små tortillabröd smör, olja Snabbsyrad kål 500 g rödkål 1 tsk salt 2 msk vitvinsvinäger Korianderyoghurt 2 dl matyoghurt (10 %) 2 dl hackad koriander 1 msk finrivet limeskal ½ tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Snabbsyrad kål: Strimla kålen fint och massera med saltet. Tillsätt vinäger och blanda väl. 2. Korianderyoghurt: Mixa alla ingredienser. 3. Skär fisken i bitar. Blanda mjölet med salt. Vänd fisken först i mjöl, sedan ägg och sist panko. Stek fisken gyllene i rikligt med smör och olja. 4. Servera fisken i tortillabröd med kålen, korianderyoghurten och gärna koriander, skivad jalapeño och gurksalsa. KYCKLING TOSTADAS 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 850 g kycklingklubbor 1 rödlök 3 vitlöksklyftor 1 burk skalade tomater 380 g 1 tsk malen spiskummin 2 tsk chipotle chili-pulver 2 tsk torkad malen koriander 1 tsk salt ½ dl farinsocker 8 små tortillabröd rapsolja GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175°C. Ta bort skinnet från kycklingen och lägg i en ugnsform. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg i en bunke och tillsätt tomat, kryddor och socker. Mosa tomaterna och tillsätt 2 dl vatten och häll över kycklingen. 2. Ställ in i mitten av ugnen 1 timme, ös då och då. Ta ut och lyft upp kycklingen. Häll såsen i en kastrull och mixa slät med en stavmixer. Låt koka ihop några minuter. Plocka kycklingen från benet och blanda med såsen. Smaka av med salt. 3. Stek tortillabröden i rikligt med olja tills de är gyllene och krispiga på båda sidor. 4. Toppa bröden med kycklingen och gärna picklad ananas, rostad majssalsa och mynta. CRISPY AVOKADO TACOS 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 4 avokador 1 ½ dl vetemjöl ½ tsk salt 1 uppvispat ägg 3 dl panko ca 1 liter frityrolja GÖR SÅ HÄR 1. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär varje halva i 4 klyftor. Blanda mjölet med salt. Vänd avokadon först i mjöl, sedan ägg och sist panko. 2. Värm oljan i en kastrull till 170–180 °C. Fritera tills avokadon är gyllene. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. 3. Servera gärna i små tortillabröd med tomatsalsa, picklad chili, chilimajonnäs och koriander. TIPS! Om du inte vill fritera kan du steka den panerade avokadon i rikligt med olja. CARNITAS PÅ SVAMP 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 500 g ostronskivling 2 msk neutral olja 1 apelsin 1 dl ljus öl 3 msk farinsocker 2 msk japansk soja 1 riven vitlöksklyfta 1 tsk malen spiskummin 1 tsk torkad oregano salt GÖR SÅ HÄR 1. Ansa och riv svampen i små bitar. Fräs i oljan i en kastrull tills den får lite färg. Riv skalet från apelsinen och pressa juicen. Tillsätt apelsinskal och -juice och övriga ingredienser i kastrullen. Låt koka tills det mesta av vätskan kokat in ca 15 minuter på svag värme. Rör då och då. Smaka av med salt. 2. Sätt ugnen på 225 °C. Sprid ut svampen på en plåt och ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills den är krispig, rör då och då. 3. Servera gärna i små tortillabröd med guacamole med ost, gurksalsa, picklad silverlök och koriander. PICKLAD CHILI CA 4 DL / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 dl strösocker 5 msk ris- eller vitvinsvinäger 1 tsk salt 2 dl vatten 8 färska chilifrukter GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp socker, vinäger, salt och vatten i en kastrull. Låt svalna lite. 2. Skär chilin i tunna skivor och lägg i en väl rengjord burk. Häll på lagen och sätt på lock. Ställ i kylen. ROSTAD MAJSSALSA CA 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 4 dl tinade frysta majskorn 1 msk rapsolja ½ tsk salt ½–1 finhackad röd chili 2 tsk finrivet limeskal GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C. Blanda majskorn med olja och salt i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter tills de får färg. Rör om då och då. 2. Blanda ner chili och limeskal. PICKLAD ANANAS CA 5 DL / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 ½ dl vatten 1 dl strösocker ½ dl ättiksprit (12 %) 1 ananas GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt svalna. 25 BUFFÉ #02/2022 2. Skala ananasen med en kniv. Dela och skär bort den hårda roten. Skär ananasen i små tärningar och lägg i en väl rengjord burk. Häll över lagen, sätt på lock och ställ i kylen. GUACAMOLE MED OST 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 2 mogna avokador ½–1 hackad grön eller röd chili 1 riven vitlöksklyfta 1 msk färskpressad limejuice ½ dl riven ost t ex cheddar 2 msk gräddfil 1 dl hackad koriander salt GÖR SÅ HÄR 1. Dela och gröp ur avokadon. Mosa alla ingredienser i en bunke eller mortla i en mortel. Smaka av med salt. GURKSALSA 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 1 gurka 1 silverlök 1 grön eller röd chili 1 dl hackad koriander 1 lime salt GÖR SÅ HÄR 1. Dela gurkan och kärna ur. Skär gurkan i små tärningar. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. 2. Blanda gurka, lök, chili och koriander. Riv skalet från limen och pressa juicen och tillsätt. Smaka av med salt. PICKLAD SILVERLÖK 8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 silverlökar 1 dl strösocker ½ dl ättiksprit (12 %) 1 dl vatten GÖR SÅ HÄR 1. Skala, dela och skiva löken i tunna skivor och lägg i en väl rengjord burk. 2. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Häll över löken och låt svalna. Förvara i kylen.
Buffé MELODI 4 Varning för brain freeze när vi duk
ar upp allt från snickersmilkshake till en vild marängsv