Bumsen Nr 5 1
TOURING ÅLAND SNÖMOS OCH SOMMARSOL MAT OCH HISTOR
IA PÅ ÅLÄNDSKA ETT NÄRA RESMÅL MED POTENTIAL FÖR SKÖN HELGTOURING. När tiden är knapp hinner du inte korsa hav och kontinenter och uppleva andras kultur. Då kanske du skall korsa små hav för öar och dess kultur. Vi drog till Åland! TEXT: HENNING SVEDBERG FOTO: LENA WIRSTRÖM F 12 ör den borne 08:an är Åland synonymt med fylla på båten, finska familjer med grälla och matchande träningsoveraller och bedrägligt billig taxfree-sprit. Av dessa såg vi faktiskt bara den bedrägligt billiga spriten. 1-0 till Åland! Givetvis har ögruppen mellan broderfolken mer att ge. Mycket mer. Vi beslöt att ta en tvådagarstur till grannarna i öst och kolla det åländska läget. Vår första kosa sattes mot Järsö rakt söder om Mariehamn. En bitvis rasande fin väg underhöll oss på vägen ut till Stickstugan, ett gulligt café med äkta gammalt och modern nytt hittepågammalt i plast blandat huller om buller. Dock serverade de den mytomspunna åländska pannkakan med sviskonkräm och ”snömos”, vispad grädde på åländska. Allt hemlagat och mycket delikat. Inte alls så sött som min vältränade förutfattning hade anat. 2-0. Detta ville traditionsspanaren i mig för allt på Åland inte missa! Erkännas måste att vi slarvade bort Lemland och Lumparland, öster om Mariehamn, som ren transportsträcka till Långnäs för ett besök hos Lenas bror som bjöd på argentinsk oxfilé, något jag först ryggade tillbaka över som ålandsvidrigt men se där fick jag fel. 3-0, köttet var köpt på båten och var vid först tugga prisvärt för att vid nästa bli rent billigt. Nu pratar jag smak för pengarna här. På vägen hem spanade vi noga av frysdisken i taxfreen. Natten avverkades i Mariehamn som för tillfället var en orgie i musik och människor då den årliga Rock Off gick av stapeln. Tacksamt kunde vi avnjuta en välkyld och lokalproducerad Stallhagens India Pale Ale till dunket av nutidsartister. Vi vaknar och förser oss av hotellfrukosten, en av oss på ett vis som rimmar illa med den planerade provsmakningstouring vi skall vidta under dagen. Det är lätt att vara dum när det serveras gott. Vi slingrar oss målmedvetet upp mot Vårdö för att sedan sicksacka oss tillbaka mellan sevärd- och smakvärdheter. Vårt första stopp var ruinen den fantastiska fästningen vid Bomarsund.