Bumsen 1
HENNINGS TYSKA KÖK GODASTE POTATISSALLADEN BAYERI
SCHER KARTOFFELSALAT D et kanske passar bättre på sommaren men receptet föll bort i nummer 3.17 och kommer först nu. Här är ändå receptet på den godaste bayerska sommarmaten. I detta nummer skall vi laga bayersk potatissallad. En enkel anrättning som passar till nära vilken kötträtt som helst. Gärna som här ovan till den Bierwurst vi lagade i 4.16. Att laga kartoffelsalat, eller potatissallad för den som av någon besynnerlig anledning önskar hålla sig till svenska begrepp inom den tyska kokkonsten, är jättelätt. Det du behöver för att göra detta delikata potatisverk är följande ingredienser och metod: - ett halvkilo fast potatis - en halv kött- eller grönsaksbuljongtärning - en charlottenlök - en kvarts rödlök - två matskedar äppelcidervinäger - en ättiksgurka och en skvätt av dess inläggningsvätska - ett knippe persilja - salt och peppar - två matskedar rapsolja Skala och grovtärna potatisen och koka i 20 - 25 minuter tillsammans med buljongen. Medan potatisen kokar så finhackar du persilja, ättiksgurka och charlottenlök och lägger i en djuptallrik eller skål. Skär röd lök i ojämnt stora bitar och blanda ner den också. Tippa i äppelcidervinägern, rapsoljan och lite av gurklaget, salta och peppra efter eget tycke. Blanda runt tills det ser vackert och jämnfördelat ut. När potatisen är färdig delar jag bitarna till lite mindre bitar och låter sedan kallna i en kvart på skärbrädan varefter potatisen placeras i en skål och därefter lägger jag över lök38 Givetvis kan din kartoffelsalat serveras omgående efter att du är färdig med den men ett par timmars vila gör den bara gott. Det finns givet varianter på receptet och varje hus har kanske sin egen syn på vad som är äkta bayerskt och inte men detta recept har ursprungligen delgivits mig från äkta bayersk källa som menar att det är detta som är det rätta. Den observante ser att senapen som serverats på min tallrik är den vi svängde ihop i Bumsen 2.17. Smaklig spis! HENNING SVEDBERG Efter att potatisen introducerats i Tyskland fick den öknamnet Dickmacher, ”tjockmakaren”, då övervikt grodde på dem som åt den. och gurkblandningen över potatisen och blandar varsamt om tills det åter ser lagom fördelat ut. Precis som sin svenske kusin potatisalladen så mår vår sydtyska kartoffelsalat gott av att vila en stund före servering. Den kan med fördel stå till sig ett par timmar i kylen och småsnacka lite med sina kalla vänner från Löwenbrau, Schneider och Hacker-Pschorr.