Vårdguiden Chefredaktören
Vårdguiden Innehåll
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden Inspiratören
Vårdguiden På fri fot
Vårdguiden Reumatism - vanligt men ofta osynligt
Vårdguiden "Tidig upptäckt och behandling är vikti
gt"
Vårdguiden "Jag får ofta höra: 'Du är väl inte sju
k?"'
Vårdguiden Inflammatoriska sjukdomar
Vårdguiden Vktigt att röra på sig
Vårdguiden "Jag har kommit överens med min sjukdom
"
Vårdguiden Icke-inflammatoriska sjukdomar
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden Wanna kände ingen kärlek för sitt barn
Vårdguiden "Det finns effektiva behandlingar"
Vårdguiden Träna för livet
Vårdguiden Kondition
Vårdguiden Styrka och balans
Vårdguiden Hur mycket är lagom?
Vårdguiden Synfel hos barn
Vårdguiden Packa för picknick
Vårdguiden Grilla smart Ta med egna påsar med dryc
k, bestick, servett och matlåda för en portion. Då är det lättare att hålla distans. Låt alla ta med sin een pinilt. En vän i värmen När temperaturen och luftfuktigheten stiger förökar sig bakterier och mögelsvampar lättare och risken för matförgiftning ökar. Därför är det extra viktigt att maten håller rätt temperatur. En kylväska med frysta kylklampar är perfekt på picknicken, så håller sig maten kall fram till serveringen. Ställ kylväskan så svalt som möjligt, helst i skuggan. Använd gärna kylväska även när du handlar, så att maten inte blir för varm på väg hem. Låt inte maten stå framme för länge i sommarvärmen. Ingen picknick i hagen Undvik att äta i djurens närmiljö. Ha inte picknick i beteshagar där det går kor, får och getter. Gör du det kan du smittas av ehec, en bakterie som kan bilda gifter i tarmen. Ehec kan ge kraftiga magsmärtor, blodiga diarréer och ibland allvarlig njurpåverkan. Här är tipsen för en god och säker grillning på grillplatsen, campingen eller i trädgården. I vissa parker är det okej att dricka alkohol, i andra är det strikt förbud. Kolla upp vad som gäller där du sa ha u. • Tina fryst kött ordentligt innan du lägger det på grillen. Annars kan det fortfar ande vara rått inuti när det ser färdiglagat ut. • Börja inte grilla förrän kolen är grå. Då minskar halten av giftiga ämnen, som framför llt nns i lågorna. Se också till att det inte droppar marinad eller ett p lden so d n pp. • Grilla maten utan att bränna den, så minskar risken för att du får i dig ohälsosamma ämnen. • Låt kyckling, köttfärs och rå korv bli helt genomstekt. Rått eller otillräckligt upphettat kött kan göra dig magsjuk om det innehåller bakterier som exempelvis ehec, campylobacter eller salmonella. • Pensla inte färdiggrillat kött med använd marinad som kan innehålla skadliga bakterier och virus från det råa köttet. 1177.se/sj 1177 vårdguiden 2 • 21 27
Vårdguiden Ont i pungen?
Vårdguiden Så undersöker du pungen själv
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden Baksidan