Tidningen Energi 1
400 m³ vatten avger värme till tomaterna och cirk
ulerar till fiskarna, som vill ha det lite svalare. FOTO: PECKAS NATURODLINGAR B aserat på pionjären Pecka Nygårds tjugoåriga erfarenhet av akvaponi har lokala entreprenörer i Härnösand startat företaget Peckas Naturodlingar. I utkanten av staden har företaget byggt en växthusanläggning på totalt 4 000 kvadratmeter för tomater odlade i grusbädd och en landbaserad fiskodling. I full produktion ska kretsloppsodlingen producera 200 ton tomater och blygsamma 20 ton regnbåge per år. De första tomaterna levererades i januari och februari, premiumtomaterna håller ett kundpris på 140199 kronor per kilo respektive 80100 kronor per kilo. Kunder är butiker i Västernorrland och restauranger i hela Sverige. Fisken behöver ett år på sig innan leverans. Lampor värmer Mitt i vintern är högnatriumbelysningen tänd 16 timmar per dygn. Energiöverskottet från lamporna står för värmebehovet ner till 10 grader. Hela systemet är dimensionerat för att klara 39 grader. Företaget räknar med att även köpa drygt 1 GWh fjärrvärme per år. – Vi har haft 29 grader och ett snöfall på en meter under ett dygn, säger Hugo Wikström, vd och en av huvudägarna. Systemet har klarat vintern väldigt bra. Det är viktigt att ha koll på temperaturen, fjärrvärmen reglerar temperaturen snabbt och är väldigt bra när det är kallare än 10 och när belysningen är släckt. – Härnösands biokraftvärmeverk passar bra med vår miljöprofil och vi köper även vår el därifrån. Dessutom hoppas vi på att kunna ta vara på rökvärme och koldioxid från kommunens deponipanna som finns väldigt nära oss. Börsnoteradea Prisbilden är också relativt bra, säger Hugo Wikström. – Härnösand ligger på 67 öre per Peckas Naturodlingar i ångermanländska Härnösand är först ut i Sverige med akvaponi i stor, kommersiell skala. kW. Tack vare fjärrvärmen har vi inte behövt köpa någon panna och på så sätt minskat investeringskostnaderna med 2,53 miljoner kronor. Akvaponin innebär att 400 kubikmeter vatten cirkulerar mellan fisktankarna och grusbäddarna. Tomaterna gödslas av fiskarnas avföring och tillförs endast mikronäringsämnen som järn och mangan. Nr 3 2018 Tidningen ENERGI 55 FOTO: PECKAS NATURODLINGAR