Tidningen Energi 1
Vad hände sen? Odlingsprojekt landet runt Peckas
Natur o dlingar i ångermanländska Härnösand har fått 3 miljoner i stöd från Länsstyrelsen och produktionsstöd på 2,2 miljoner från Jordbruksverket, som ser akvaponin som ett forskningsprojekt. Lånen ligger i Almi och Norrlandsfonden. Tomaterna i Härnösand odlas i grusbäddar, som stabiliserar hela systemet och bryter ner näringsämnen och ammoniak. Hugo Wikström, vd för Peckas Naturodlingar i Härnösand, uppger att man har planer på att expandera på flera platser i Sverige. FOTO: PECKAS NATURODLINGAR I styrelsen för Grusbäddarna renar vattnet som avger värme till tomaterna och cirkulerar till fiskarna, som vill ha det lite svalare. Peckas Naturodlingar är noterade på börsen och har tre lokala affärsmän som huvudägare, Pecka Nygård som delägare och 1 800 aktieägare – många är småsparare som vill stödja hållbar odling. Skala upp – Efter senaste emissionen har vi även fått in en annan typ av aktieägare, mer kortsiktiga, de är bra för likviditeten, säger Hugo Wikström. Det finns ekonomiska risker med en ny produktionsmetod som akvaponi, och tomatodling på vintern i norra Sverige är energikrävande. Har ni förberett er på eventuella bakslag? – Det finns självklart en ekonomisk buffert och vi är inte särskilt högt belånade. Vår affärsplan är att visa att det fungerar och sedan skala upp ytterligare. Vår ytterst realistiska målsättning är att odla på 56 Tidningen ENERGI Nr 3 2018 ”Vår affärsplan är att visa att det fungerar och sedan skala upp ytterligare” 100 000 kvadratmeter på fyrafem platser i Sverige år 2020–2021, säger Hugo Wikström. I skånska Höganäs fortsätter projekteringen av en storskalig tomat och fiskodling på minst sju hektar. Parter är Höganäs AB, som tillverkar metallpulver, Lundaföretaget WA3RM som arbetar med återanvändning i industriella processer och Höganäs Energi. Det kommunala energibolaget köper idag högvärdig restvärme från Höganäs AB men är i behov av mer – vilket projektet kan lösa. Den tekniska utmaningen, att fånga cirka 4050 GWh lågvärdig värme (3070 grader) i ugnar, räls och vagnar inne på Höganäs AB är löst, uppger Fredrik Indebetou på WA3RM. – Tillgången på restvärme innebär att det blir ett väldigt konkurrenskraftigt energipris, uppger han. – Vi tittar just nu på mark och ytor i närheten av Höganäs AB, hela processen följer vår interna tidsplan bra och innebär att produktion kan starta om två år, säger Fredrik Indebetou. Foodhill i Bjuv I närheten av Höganäs ligger Bjuv, där planerna på en akvaponianläggning på 14 hektar fick läggas i malpåse när livsmedelsjätten Findus plötsligt lade ner och odlingens restvärmekälla därmed försvann. I början av februari tog dock det nystartade svenska företaget Foodhill över Findus lokaler och mark. Företaget vill samla livsmedelsföretag och hoppas på fem till tio hyresgäster innan årets slut, man planerar växthusodling och eventuellt akvaponi med restvärme som värmekälla. Foodhill i Bjuv sitter lantbrukaren och LRFveteranen Bengt Persson, styrelseproffset Anders Nelson och Wiveca Almgren, vd för Magnehill som producerar frysta grönsaker och bär. Växthusodling av tomater kräver tillförsel av koldioxid, vilket såväl Höganäs AB och Härnösand Energi får som biprodukt i sina processer. I Höganäs är ytterligare en operatör intresserad av att odla tomater men har mött motstånd från grannar. Det projektet har dock inget med projektet ovan att göra.