GATE 2301 1
Tommy Myllymäki Thilda Mårtensson Jimmi Eriksson
Martin Brag Team Sweden med Jimmi Eriksson kom på en fjärde-plats i Bocuse d’Or Team Sweden slutade som fyra, men vann bästa fiskrätt och bästa fatpresentation Tävlingsrätterna bestod av en trerättersmeny baserad på pumpa samt huvudnumret med råvarorna marulk, pilgrimsmussla och blåmusslor som svenska teamet presenterade på ett spektakulärt silverfat i design av Sara Gibrand. Sveriges fat utmärkte sig ordentligt och prisades som tävlingens bästa fatpresentation. Guldet gick till Danmark, silvret till Norge och bronset till Ungern. Ω J ag anländer från Stockholm tio timmar senare efter ett byte i Frankfurt. Kan låta galet men glöm då inte att stora delen av världens kockelit inklusive supporter och fans är på plats. Intresset för matlagning har aldrig varit större globalt. Tävlingen startades 1987 av den framlidna Paul Bocuse. De första åren tog Frankrike de flesta medaljerna men sedan skedde en matutveckling även hos de nordiska länderna. Sverige och flera i Norden började succesivt kamma hem medaljer. Först ut i Sverige var Melker Andersson med ett silver 1995. Sedan kom det storslagna året då Mathias Dahlgren går in och tar Sveriges första och hittills enda guld 1997. Jag var själv på plats och hade övertygat min chef på Sköna Hem att han troligtvis kommer att vinna. Kristallkulan kanske inte var klar men jag hade följt honom under hans 16 GATE REPORT öppnande av Bon Lloc och potentialen var enorm. Om inte annat kunde jag skriva om hans nya restaurang på Kungsholmen. Nu vann han som bekant och det tog inte lång tid innan han även fick en stjärna. I år slutade vi som fyra men vann bästa fiskrätt och bästa fatpresentation. Den danska kocken Brian Mark Hansen kammade hem första platsen totalt. Tävlingen innebär en stor språngbräda i restaurangvärlden. ALLA stora seniorkockar är där och letar efter nya talanger. Hittills har vi i Sverige kammat hem sju pallplatser. Från början kändes tävlingen mycket europeisk men med tiden har ett flertal kontinenter anslutit sig och kvalat in. På plats detta år var bland annat en stark hejaklack från Japan, Old Britannia spelades från läktarna med engelska flaggan. Och de norska supportrarna gick inte att missa. Trycket var enormt för att ens komma in på läktarna som endast tog in 1000 besökare åt gången. Det var bara att räkna med kö vid ingången. Men det händer även mycket i anslutning till tävlingen. Kontakter skapas och utbyte sker. Jag fick möjligheten att träffa det amerikanska teamet, eller närmare bestämt Thomas Keller mest känd för sin enastående restaurang The French Laundry samt Daniel Boulud som är en fransk kock och krögare med restauranger i New York City, Palm Beach, Miami, Toronto, Montréal, Singapore, Bahamas, Berkshires och Dubai. Jag ville först och främst prata om deras mentorprogram som de har skapat i USA för att hjälpa unga kockar. Två kända meriterade stjärnkockar som valt att lägga energi, kunskap och pengar för att nu stödja kommande stjärnor. FOTO JULIEN BOUVIN