GATE 2301 1
Burk-framtidens vinförpackning? J TEXT: JOSEPHINE
EDELSKOG ag kommer ihåg när högaktningsvärda Chablis producenter valde att använda skruvkork. Jag, som sommelier, förkastade initiativet. Men idag vet vi bättre. Man behöver se på användningen och konsumtionen. Återvinningen är a och o i vårt samhälle så den stora utmaningen är att hitta en förpackning där vinets kvalité inte tar stryk. På grundval av en detaljerad undersökning från den svenska regeringens alkoholmonopol Systembolaget Lätt val visar att en burk är ”28 gånger effektivare att återvinna än flaskor” och att ”tre fjärdedelar av allt aluminium som någonsin brutits fortfarande används idag”. Och där föddes idéen med Djuce. När 95 procent av allt vin konsumeras inom månader, ofta timmar, efter köpet, är flaskor alltmer opraktiska. Burkar är lättare och mer smidiga dessutom kan aromerna ibland bli bättre. Varje vinproducent jag pratar med rapporterar om en brist på glasflaskor, medan deras kostnader eskalerar, ibland fördubblas, tack vare brist på råvaror och skyhöga energikostnader, berättar Jancis Robinson, en av världens största vinkritiker. Att tillverka tre 25cl aluminiumburkar i stället för en traditionell 75cl vinflaska kan minska koldioxidutsläppen med 79 procent. 48 GATE REPORT Francis Ford Coppolas vingård var bland dem som var ledande i aluminiumanvändandet. Redan 2004 kom man med sin hyllning på burk till hans dotter, Sofia Blanc de Blancs. Att byta till burkar är en miljömässig no-brainer för Pontus Lindqvist. Han har en bakgrund som driver en hållbarhetsfokuserad kreativ byrå. Han var även med och grundade det Stockholmsbaserade konserverade vinmärket Djuce 2022. ”Aluminium återvinns, glas gör det inte, ” meddelar han. Det är dock viktigt att påpeka att vin i burk bör konsumeras inom 18 månader. Men samtidigt finns det undersökningar som säger att en betalande kund konsumerar vinet inom 24 timmar, berättar han vidare. Grand View Research förutspår att den globala vinmarknaden för konserver kommer att vara värd 571,8 miljoner dollar år 2028, efter att ha vuxit mer än 13 procent årligen. Det finns till och med en internationell konserverad vintävling. Så känner man skillnaden Jag fick möjligheten att jämföra. Och jag ser ingen skillnad ibland känns faktiskt burkalternativet bättre. Måste erkänna att det initialt kändes konstigt att hälla upp ur en smal burk. Den kändes liten och futtig. Men precis som en annan av grundarna, Philip Marthinsen, påpekar räcker burken till ett och ett halvt glas. Och när man står i val och kval om man verkligen ska öppna en flaska för att man är lite sugen är detta ett perfekt alternativ. Det kan till och med kännas lite lyxigt en tisdagskväll. Varje burk är dessutom ett konstverk i sig och kommer nog bli samlarobjekt. I samarbete med ett team av Michelin-stjärniga sommelierer väljer vi fantastiska viner för hand och levererar dem i djärva burkar. Varför? För att jorden ber oss att skaka om saker. Drick mindre, drick bättre, drick Djuce. Detta går att läsa på deras hemsida. De är unga killar med storstilta ambitioner att hjälpa till att rädda vår planet. Men även att få konsumenten att betala mer för kvalité och samtidigt njuta av riktigt bra viner i små mängder. Det är den nya generationens synsätt.