Omtanke 1
Kost påverkar depression Mer hälsosam kost hjälpe
r till att lindra depressioner, medan mindre hälsosam mat ökar risken, det har nu ett australiskt forskarteam kommit fram till. TEXT: ANNA BACK-FITINGHOFF En nypublicerad australisk studie har baserats på kostintervention som behandling för medelsvår till svår depression. Deltagarna har fått hjälp av en dietist för att följa ett kostförbättringsprogram där man utgått från så kallad medelhavskost med grönsaker, frukt, nötter, olivolja, och fisk som bas, samtidigt som man minskat intag av socker, snabbmat och friterad mat. MAN KOM FRAM till att deltagarna i kostförändringsgruppen uppvisat signifikant förbättring av sina symptom jämfört med kontrollgruppen. Deltagarna i studien uppfyllde kriterierna för depression och hade även vad som kunde betraktas som en ”dålig kostkvalitet från start”. Författarna av studien diskuterar förändrad 44 | www.ssil.se tarmflora som en möjlig väg som kosten kan påverka det depressiva tillståndet och i deras konklusion menar de att kostförbättring kan vara en effektiv behandlingsmöjlighet för depression. Det här verkar bara stärka det som Harvard-studier och andra, tidigare visat, nämligen att risken att få depression ökar när man äter inflammationsdrivande mat, såsom sockrade drycker, vitt mjöl och margarin. Ständiga pågående låggradiga inflammationer i kroppen har forskare de senaste åren visat som orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, demens och cancer, och nu också då ett samband med vår allt sämre psykiska hälsa. Kvinnor som konsumerar mycket sockrade drycker, vitt mjöl och rött kött löper upp till 41% större risk av att drabbas av depressioner än de som åt mindre inflammationsdrivande mat. Mat som skyddar mot inflammation är bland annat vin i måttliga mängder, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker. Forskarna påpekar dock att inget enskilt livsmedel kan orsaka en depression, utan det handlar om den samlade effekten av hela dieter. Man kan säga att det som är bra för kroppen är bra för sinnet! Traditionell medelhavskost lyfts fram i nästan alla studier som en bra grund och en gemensam nämnare för innehållet i den kosten är att den innehåller mycket antioxidanter, som motverkar skador som kan ge inflammationer i kroppen. OM MAN NU redan har en depression och vill förändra sin kost så finns det också flera tips och tillvägagångssätt som förespråkas. Vid depressioner kan det vara svårt att ta sig för och orka med nya rutiner, regelbundna mattider eller ens att orka gå till affären och handla.