AMES 1
TJÄNSTERESAN GÖTEBORG MER MAT VID CENTRALSTATIONE
N TEXT: SARA BERNDTSSON FOTO: THOMAS WAL I början på juni stod helt plötsligt ett gäng orangea containrar uppställda bland tågspåren på Göteborgs Centralstation. Det visade sig vara mini-restauranger i två våningar där vi hittar bland annat The Barn, Gourmetkorv, Market och grönsakshandlaren Fruit n’ Berry. I framtiden kommer platsen där de tillfälliga restaurangerna stå bli paradingången, rakt ner i underjorden till Västlänken. Men innan dess kan du stilla hungern med alltifrån lokal seafood till internationell streetfood och snacka trafik med dina medpassagerare. BOWLS OCH PANNKAKOR I LINNÉ Le-Gbg, det mest cravingframkallande kafét i Göteborg just nu, med en meny som består av toast, bowls, smoothies och sallader i regnbågens alla färger. Hade det inte varit för pannkakorna toppade med riktigt mycket Nutella hade vi trott att detta var ett tråkigt hälsokafé, men nej. Eller jo, såklart finns det massor av nyttiga grejer. Men här verkar de inte vara rädda för att förena saker som är 50 både vackra, goda och nyttiga. Men se upp, scrolla inte igenom deras flöde om du är allt för hungrig. Bilderna har en tendens att skapa panikartade blodsockerdippar. Le-Gbg, Lilla Risåsgatan 25 Öppet: Måndag-Söndag 10-17 CONTRAST PUBLIC HOUSE Station 16 får ny skrud, och nu i augusti är det smygöppning under namnet Contrast Public House – en mötesplats för mat, dryck och dessutom allt från livespelningar till filmvisning och sticklings-byten. BERÄTTA, VAD KOMMER ATT HÄNDA PÅ TREDJE LÅNGGATAN 16? – Gäster kommer att mötas av en förändrad miljö, omgjord uteservering, en meny av kvalité och en bra stämning. Vi är väl medvetna om att förutsättningarna finns där vad gäller lokal och plats, vilket är något vi tar vara på. Vi på Contrast Public House vill att vår utveckling sker ständigt, därför kommer nya tillägg, både vad gäller miljö och meny ske oavbrutet. OCH NÄR ÄR DET PREMIÄRDAGS? – Den officiella premiärdagen är satt till 8 september, men vi smygöppnar redan i augusti, då vi blivit trötta av att vänta mer. Vi inväntar fortfarande folk, maskiner, möbler och detaljer. Men vi som är på plats är ivriga och har redan bokat in massa happenings i augusti. Låt os kalla det experimental month! VAD TILLFÖR JUST NI TILL GÖTEBORG? – Vår ambition är att främja och höja standarden i Göteborg som stad. Som bartender ser jag till exempel att det finns mycket duktigt och ambitiöst folk inom Göteborgs krogliv, men kanske inte den där självklara mötesplatsen. Därför kommer vi bland annat satsa på att bjuda in till så kallade ”masterclasses” där vi som jobbar inom restaurangbranschen kan mötas, ta lärdom av varandra och ges kunskap från utomstående. KÖKET BESKRIVS SOM ETT FRIVÄXANDE LABORATORIUM, BERÄTTA MER! – Vår ambition är att menyn, både vad gäller dryck och mat, kontrasterar och lyfter varandra. Ledord i sammanhanget är modernitet, ambition och nyfikenhet. Målet är att använda våra råvaror på ett naturligt och säsongsenligt sätt och menyn kommer därav hela tiden att utvecklas. Samtidigt är det viktigt att det ska kännas som att det erbjuds något för alla. VAD KAN MAN SOM GÄST FÖRVÄNTA SIG OM MAN GÅR DIT? – Ja, grundidén är simpel: alla som är här ska ha det kul! Vi kommer jobba mycket med kontraster och gästerna kommer finna en solid blandning av prisbelönta cocktails samt bra mat. Detta blandat med filmvisningar, stand-up, live-band samt mer udda events som brädspelsturneringar, loppisar och sticklings-byten ger en lättsammare känsla samtidigt som det ger göteborgare en anledning att gå ut under alla veckans dagar. n