AMES 1
KRÖNIKA Champagne är drycker som många känner ing
en och associeras ofta med ”bubbel” rätt och slätt. Men allt som bubblar är inte champagne, utan det är enbart drycken som kommer från området Champagne som får kallas champagne. Champagnens historia och kända gårdar del 1 I DEN HÄR ARTIKELSERIEN skall jag berätta lite mer om området Champagne. Champagne är drycker som många känner ingen och associeras ofta med ”bubbel” rätt och slätt. Men allt som bubblar är inte champagne, utan det är enbart drycken som kommer från området Champagne som får kallas champagne. Alla bubblande drycker som produceras utanför regionen eller i andra länder har andra namn. DOCK FINNS ÄVEN HÄR ett undantag och det är rysk champagne ” Советское шампанское” där Ryssland har i förhandlingar med Frankrike gått med på att inte saluföra sovjetisk champagne någonstans i världen - förutom just i Ryssland. Vi börjar från början. Champagne kommer från området Champagne, och förutsättningarna för drycken bestämdes egentligen redan för 85 miljoner år sedan. Då låg området under vatten och botten var full av plankton och fiskar. När dessa dog så bildades denna unika kalk- och krithaltiga jordmån ”eller Belemnita” som idag återspeglas i varje glas äkta champagne. MAN HAR I OMRÅDET spårat vinodlingar sedan 400-talet, men staden Epernay som låg i regionen blev 60 känd för sin vinodling redan på 800-talet då ärkebiskopen från en annan känd Champagnestad, Reims talade gott om stadens viner. Dom Pérignon är ett märke som många av er säkert känner ingen, det finns en känd champagne med detta märke från huset Moêt. Men det var även namnet på en munk som levde på 1600 -1700-talet och som anses vara champagnens fader och upphovsman. Dock var det inte Dom Pérignon som uppfann champagnen, men han har haft väldigt stor inflytande och förknippas gärna med drycken. DEN SOM EGENTLIGEN kom på den mousserande drycken var en engelsk vetenskapsman vid namn Christopher Merret runt 1530. Han tillsatte socker i andra jäsningen och fick då bubblet att jäsa en andra gång. Men det var Dom Pérignon som blandade de röda och vita druvor som sedan gav champagnen dess balans och skapade det förstklassiga vin som det idag är. Dessutom utvecklade han tekniken för lagring av champagne på flaska. Han tillverkade tjockare flaskor och bytte ut de vanliga korkarna mot speciella champagnekorkar med bindning så att champagneflaskorna inte exploderade så lätt. På den tiden var champagne en lokal historia. Vinet oftast låg på fat som inte kunde transporteras och flaskorna var förbjudna att lämna området. Detta ändrades 25 maj 1728 då kung Ludvig XV av Frankrike utfärdade ett dekret som tillät transport av flaskor. Förutsättningarna för champagnehusen grundlades och champagne växte lavinartat. Ryktet om den fantastiska champagnen spred sig över hela Frankrike och ända upp till Ryssland. CHAMPAGNEN HAR SEDAN DESS blivit ännu bättre och är nu en mycket populär dryck. Champagnehusen och odlarna har blivit fler och fler. I nästa nummer kommer jag att berätta mer om kvinnorna eller rättare sagt änkorna, champagnehusen och de odlare som finns. n PETER LANNESAND Vinkännare