Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Rådjursjakt
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt Inför valet
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Troféer - Råbock
Svensk Jakt Troféer - Volymmätning
Svensk Jakt Test: Eluppvärmda västar
Svensk Jakt Vildsvinssmitta
Svensk Jakt Hitta bockpasset
Svensk Jakt Björnjakt
Svensk Jakt Björntroféer
Svensk Jakt Någonstans att jaga
Svensk Jakt Filmfavoriter
Svensk Jakt Duellen: Stål- eller blyhagel
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Jakthunden
Svensk Jakt Jaktens yrken
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst SETT & LÄST TIPSA! … om fö
rfattare, böcker, film, utställningar. redaktionen@svenskjakt.se Ny bok Trapperliv i Yukon D et var en ungdomsdröm som förverkligades när viltmästaren, journalisten och fotografen Tony Håkansson i mitten på 1990-talet reste till Kanadas nordligaste indianby, Old Crow, som ligger i territoriet Yukon vid gränsen mot Alaska. Här delade han indianernas liv och deltog i den för indianhushållen så viktiga vildrensjakten. Här tog han också kanadensisk trapperexamen, en obligatorisk utbildning för alla blivande fångstmän. Kursens praktikdel genomfördes hos yrkesjägaren Stephen Frost, vilket innebar att under fångstsäsongen bo i en liten koja långt ute i vildmarken och arrangera fångstplatser, sätta fällor och vittja dessa i en kyla som stadigt pendlade mellan 30 och 40 minusgrader. Skillnader i attityder mellan Sverige och Kanada Om sina upplevelser har Tony Håkansson nu skrivit en bok med titeln Trapper i Old Crow. Den handlar i huvudsak om trapperlivets sorger och glädjeämnen och om fångsttekniken för de olika pälsviltarterna. Författaren reflekterar också över attitydskillnaderna mellan Sverige och Kanada ifråga om fångst. I Kanada är pälsviltfångst en respekterad näring och användning av naturmaterial som päls och skinn en självklarhet. I Sverige försöker jaktens tillsynsmyndighet försvåra allt vad fångst heter med tillkrånglade regelverk och restriktioner och i Stockholmsstyrda medier hyllas de tillverkare som ersätter päls och skinn med naturfarliga syntetmaterial. Författaren har också letat upp och intervjuat svenskättlingar verksamma i Old Crow och dess kringland, vilka har det gemensamt att de är mycket nöjda med det samhälle de lever i och den frihet det ger dem. Boken är fullspäckad med bilder, men alla är inte bra. Svårigheten att fotografera utomhus i sträng kyla har dock gett dem en dokumentär prägel. Boken skulle också ha vunnit på att bli ordentligt korrekturläst. Trapper i Old Crow är på 168 sidor och kan beställas direkt från författaren. Mejladress: tony-hakansson@tele2.se Priset är 225 kronor plus frakt. BERNT KARLSSON SVENSK JAKT Nr 8 2018 Återutgivet En ovanlig Schröder-bok Gustaf Schröder-sällskapets årsbok 2018 är en faksimilutgåva av den kanske mest ovanliga och svåråtkomliga av Schröders alla verk. Bokens titel är Lärobok i fiskberedning. Den gavs ursprungligen ut på tyska av Wilhelm Dunker, som var redaktör för tysk fiskeri tidning. Schröder översatte original ets andra upplaga till svenska. Boken utkom 1890 på Albert Bonniers förlag och handlar om hur man på olika sätt – långt före frysboxens tidevarv – tog hand om all sorts fisk genom saltning, rökning, rostning, marinering eller konservering. Omfattande receptsamling Boken avslutas med en receptsamling omfattande mer än 150 fiskrätter, varav 50 är hopkomna av signaturen ”Den svenska husmodern”. Här har Schröder sannolikt haft en hand med eller troligare hans fru, Alma Schröder. Recept på mört, braxen och stensimpa ger belägg för att inte ens sådan fisk ratades utan togs till vara i hushållet. Lärobok i fiskberedning är nummer 26 i Gustaf Schrödersällskapets serie av nyutgivningar av den store jaktberättar ens verk. Den säljs inte i bokhandeln utan enklaste sättet att skaffa sig ett exemplar är att sätta in medlemsavgiften, 300 kronor, på föreningens plusgirokonto: 464 56 93-5. BERNT KARLSSON Ny kokbok Vilda smaker från världen runt Anders Levén har skapat en kokbok med namnet Laga älg och annat vilt och boken genomsyras av hans passion för bra råvaror. Här samsas älgköttet tillsammans med andra vilda smaker från naturen – whiskylingon, ångad röding eller varför inte hjortragu. I flera recept får man också ta del av inspiration från övriga världens matkulturer, med smaker från till exempel Thailand och Sydafrika. Boken är uppdelad i olika delar – smårätter, färs- och korvrätter, stekar och långkok etcetera. Även om många av recepten utgår från just älg som råvara, så är författaren noga med att påpeka att det i de allra flesta fall går att byta ut mot annat viltkött, så länge man byter ut köttet mot samma styckningsdetalj. Älgstek går med andra ord fint att byta mot vildsvinsstek, beroende på vad man själv råkar ha hemma. Det här är en ren kokbok, som består nästan helt av recept. Laga älg och annat vilt är utgiven av förlaget Semic, och kostar ungefär 180 kronor hos nätbokhandlarna. SOPHIE PERSSON ”Viltkött är en råvara som kan kryddas och tillagas på moderna sätt utan att begränsas av gamla fördomar.” Ur boken Laga älg och annat vilt 113
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt augusti
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer