Marknad 1
NYHETER ÖREBROFÖRETAG SATSAR PÅ VÄRLDSMARKNAD FOT
O: PRESSBILD Forskare vid Örebro universitet har utvecklat den smarta kameran Emitrace som ska förhindra påkörningsolyckor. Efter nio års arbete är kameran till slut klar för lansering. Resan med den nya kameran har varit lång för de två forskarna vid Örebro universitet som i dag driver bolaget Retenua tillsammans. Idén till kameran Emitrace fick Henrik Andreasson år 2011 när han handledde Rafael Mosberger i en doktorsavhandling om smarta sensorer. Tillsammans har de i flera år jobbat med utvecklingen av Emitrace som till slut blivit certifierad och CE-märkt. – Nu kan vi officiellt sälja den. Det var ett stort steg för två forskare som vanligtvis är vana att skriva papper och plötsligt måste ta någonting från idé till en relativt tuff industriell marknad, säger Rafael Mosberger, vd för bolaget. Kameran är tänkt att användas i den tunga industrin på stora fordon där det lätt uppkommer döda vinklar. Den varnar föraren om det finns risk att någon person blir påkörd. – Vi såg verkligen att det fanns ett stort behov av den här produkten, säger Henrik Andreasson. Han nämner bland annat hamnar, flygplatser och gruvor som lämpliga områden för kameran. Det som krävs är att alla som rör sig på platsen bär gula varselvästar. Emitrace skickar nämligen ut ljuspulser som känner in vad som är reflektivt. Och genom maskininlärning och AI-metoder klassificerar kameran om ljuspulserna är varselkläder eller inte. – Det finns andra lösningar på marknaden, men de fungerar inte under alla förutsättningar. Vissa kameror klarar inte av svagt ljus, och andra sensorer larmar för mycket. Vi bygger en produkt som funkar i alla miljöer, säger Rafael. Kameran spårar personer i 3D och mäter deras relativa hastighet till fordonet. – Nu är vi inne i en lanseringsfas med våra första provkunder. Vi har ett skogsföHenrik Andreasson och Rafael Mosberger lärde känna varandra på Örebro universitet. Där föddes idén till företaget Retenua. retag som testar systemet, och vi håller på att rulla ut det genom Linde Material Handling, där det framförallt handlar om gaffeltruckar. Innan kameran kunde godkännas har Rafael och Henrik varit tvungna att göra flera kostsamma strålningstester. Längs resan har de fått hjälp från flera håll, bland annat från Örebro universitet och Inkubera. Forskarna har också tagit patent på Emitrace i Sverige. Och det råder ingen tvekan om Rafael Mosberger tror på kameran, nu när den till slut är klar för försäljning. – Nu tittar vi på en europeisk marknad, och om fem till tio år en världsmarknad. Jag tror att den här sensorn har potential att kunna hamna på tusentals fordon i olika industrier. ® ALUMN FRÅN ÖREBRO UNIVERSITET SKA LEDA KOCKLANDSLAGEN MOT GULD FOTO: PER ERIK BERGLUND / ZNAPSHOT AB HTTPS://WWW.ZNAPSHOT.SE/ Jens Ericsson, som studerat vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet, blir ny general manager för Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget. De senaste tre åren har Jens Ericsson jobbat som key account manager på Martin och Servera, och innan det var han verksam som kock och köksmästare i bland annat Stockholm, Uppsala och Åre. Han har dessutom själv tävlat som kock i både Culinary World Cup och Culinary Olympics, restaurangbranschens motsvarighet till VM och OS. – I Culinary World Cup 2010 tog jag som kock med Stockholm Culinary Team en fjärdeplats och 2012 vann vi guldet i Culinary Olympics. Nu under 2020 var jag lagledare för samma lag och tog silverme14 dalj i de regionala tävlingarna i Culinary Olympics. I mitten av september tillträder Jens Ericsson tjänsten som general manager för både Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget. – Det känns otroligt roligt och hedrande att ha fått den här möjligheten. Det känns fortfarande lite overkligt. Även om arbetet med laget Stockholm Culinary Team var på en hög nivå och krävde mycket jobb så känns detta annorlunda när jag kommer att få jobba med det jag älskar på heltid. Det är med stor ödmjukhet och stolthet jag tar mig an det här uppdraget. Mellan 2002 och 2005 studerade Jens Ericsson restaurang- och måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet i Grythyttan. – Utbildningen i Grythyttan har varit väldigt värdefull för min yrkeskarriär. Jag kom dit som kock och fick upp ögonen för Jens Ericsson hoppas på guld för Svenska Kocklandslaget i Culinary World Cup 2022. hur viktig helheten är för en måltidsupplevelse, det handlar om allt från lokalen till maten och mötet med gästen. Jag hade jätteduktiga och inspirerande föreläsare och därifrån fick jag ett brett kontaktnät som jag har stor nytta av fortfarande, berättar han. Nu ser han fram emot att få använda sina erfarenheter och kunskaper till att nå de högt ställda målen: guld för Svenska Kocklandslaget och topp tre för Svenska Juniorkocklandslaget vid Culinary World Cup 2022. Vid Culinary Olympics 2024 siktar båda lagen mot guld. – Vi har högt uppsatta mål och det kommer att bli svårt, men man ställer inte upp i tävling för att inte vinna, säger Jens Ericsson. ®