Vårdguiden Chefredaktören
Vårdguiden Innehåll
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden Inspiratören Carola Forsberg
Vårdguiden Säsong för julefrid
Vårdguiden Tema Språk, tal och röst
Vårdguiden När språket inte flyter
Vårdguiden Albert har en språkstörning
Vårdguiden Så kan barnet få stöd
Vårdguiden Svårigheter hos vuxna
Vårdguiden Leif fick röstbesvär efter covid-19
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden Magnus har bipolär sjukdom: ”Jag har lä
rt mig att lyssna på mig själv och identifiera tidiga varning
Vårdguiden Själens berg- och dalbana
Vårdguiden Vattkoppor hos barn
Vårdguiden Emma och hennes barn har blödarsjuka
Vårdguiden Olika former av blödarsjuka
Vårdguiden Adnan har hemofili A
Vårdguiden Tipsen för en bättre nattsömn
Vårdguiden Så fungerar immunförsvaret
Vårdguiden Stärka immunförsvaret - går det?
Vårdguiden Aktuellt i vården * aktuellt i vården B
ÄSTA JULKLAPPEN För mycket av det salta? Vi äter mycket salt i Sverige, inte minst under julen. Så här kan du få i dig mindre salt, utan att ge avkall på smaken. Janssons frestelse, skinka, ost och inlagd sill. Många rätter på julbordet är salta. Salt sätter smak på maten och innehåller natrium som är viktigt för många funktioner i kroppen. Men vilka risker fi nns det med en hög saltkonsumtion? – För mycket natrium kan höja blodtrycket, vilket i sin tur ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar. Men problemet är inte mängden under en begränsad tid som julen. Det är vår vardagsmat som innehåller mycket salt, säger Veronica Öhrvik, rådgivare inom nutrition på Livsmedelsverket. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör vi inte få i oss mer än motsvarande en tesked salt, 6 gram, per dag. – I Sverige får vi i snitt i oss nästan det dubbla, 11 gram. Ett minskat saltintag sänker blodtrycket, det kan vi se i studier. Eff ekten är tydligast hos dem som redan har högt blodtryck, vilket närmare 30 procent av alla vuxna har, men syns även vid normalt blodtryck. 1177 vårdguiden 4 • 21 Mest salt fi nns i färdig eller halvfärdig mat vi köper, till exempel köttoch charkprodukter, färdigmat, restaurangmat, bröd, ost, snacks och såser. Ett tips är att dra ner på saltet stegvis, så går det lättare att vänja smaklökarna. – Jämför saltinnehållet i olika produkter när du handlar. Titta gärna efter Nyckelhålet som sitter på livsmedel med mindre salt. Andra tips är att dra ner på saltet i vattnet när du kokar grönsaker, potatis och pasta. Tänk på att buljong, soja och ost i maten redan innehåller mycket salt, så kanske kan du utesluta saltet. I stället för salt kan du smaksätta maten med färska eller torkade örter, chili, vitlök, färsk ingefära, lime eller vin. Smaka av all mat innan du saltar. Det fi nns salt och örtsalt som innehåller mindre mängd natrium. – Välj ett salt som innehåller jod, som behövs för kroppens ämnesomsättning, säger Veronica Öhrvik. 1177.se/ata-sunt livsmedelsverket.se När stora helger närmar sig är det extra viktigt att fylla på blodlagren. Blod är en färskvara och kan inte lagras i mer än sex veckor. Blodet behövs vid blodtransfusioner, operationer, olyckor, behandling av cancersjukdomar och kroniska sjukdomar. Läs mer om vad som gäller kring blodgivning på 1177.se/blodgivning geblod.nu LÄMNA IN GAMLA LÄKEMEDEL Spola inte ner läkemedel i vasken eller toaletten och släng dem inte i soporna. Lämna i stället in utgångna eller överblivna läkemedel på ett apotek. Där tas de omhand på ett sätt som inte skadar miljön och inga obehöriga kommer åt dem. Använd gärna särskilda retursar som nns att hmta eller beställa på apotek. 1177.se/lakemedel-och-miljo FÖRNYA RECEPT När ditt läkemedel börjar ta slut kan du skicka en förfrågan till din mottagning genom att logga in på 1177.se. Det är läkaren som skrev ut receptet förra gången som bedömer om du kan få ett nytt recept direkt eller om ni ehver tr as r receptet är förnyat får du ett meddelande om att hämta ut det på ett apotek. Om din mottagning inte förnyar recept via nätet behöver du kontakta mottagningen på annat sätt, till exempel genom att ringa. Du kan inte förnya recept på telefonnummer 1177. 1177.se/fornya-recept 31 ILL: JANETTE BORNMARKER FOTO: MATILDA LINDEBLAD /JOHNÉR