Marknad 1
Gastro Köpenhamn – världens bästa stad för resenä
rer Text Paul Dahlgren Köpenhamn har av Lonely Planet ut - setts till världens bästa stad för resenärer. De kvaliteter vilka framhålls är stadens status som center för skandinavisk design och arkitektur, det gen - omgripande miljötänkandet samt den världsledande matscenen. Vi har gjort en gastronomisk matvandring i promenadvänliga Köpenhamn. Torvehallarne, vid Norreport, är den naturliga starten för matvandringen. Saluhallarna är ett måste för den gastronomiskt intresserade, alltid välfyllda av besökare. Handlarnas vackert ut - smyckade diskar dignar av inbjudande varor. Pulsen, dofterna och utbudet är oerhört lockande på denna mötes - plats. Börja gärna med en kopp nyrostat, gott, kaffe på Coffee Collective. Coffee Collective förändrade kaffescenen i Danmark genom att själva rosta bön - orna från utvalda kaffeproducenter. Resultatet blev ett mindre bittert och mer smakrikt kaffe. Hög klass håller Hallens Smörre - bröd. Överraskande är Gröt, ja de serverar olika sorters gröt med toppningar till frukost, lunch och middag. Favoriten är taquerian Hija de San - chéz, en food truck, sommartid uppställd mellan de båda Saluhallarna. Här serverar stjärnkocken Rosio San - chez Street Food i form av Mexi kan - 40 Marknad ska tapas. Utsett till Europas bästa Street Food. Visst lever Rosio Sanchez upp till sin förstaplats. Ströget En promenad på Ströget är för de flesta en given del av Köpenhamnsbesöket. Ströget sträcker sig från Nyhavn till Rådhusplatsen/Tivoli. Trevligt är att se ut över Strögets vimmel tillsammans med en kopp kaffe och ett frasigt danskt wienerbröd på Café Glace eller Café Norden. Café Glace är stadens äldsta, snart 150 år, och anrikaste café. I en härlig atmosfär skapas konditorivaror av högsta klass. Café Norden, vid Höjbro Plats, har en stor, oftast fullsatt, uteservering. Christianshavn Stadsdelen Christianshavn, ut mot hav - et, expanderar enormt. Det går enkelt att nå Christianshavn över vattnet från Nyhavn, via en ny stor gångbro, Inder - havensbroen. Direkt efter bron öppnar sig ett torg fyllt av olika Street Food trucks. Pop - ulära är Gasoline Grills världsberömda cheeseburgare, saftiga och smakrika. Här finns också caféet The Corner och Bistron 108. Cappuccinon på The Corner är den bästa vi druckit i Köp - enhamn. 108 serverar läckra, mellanstora, rätter lämpliga att dela runt bordet. I yttersta delen av hamnområdet driver amerikanen Matthew Orlando rest - aurangen Amass. Amass erbjuder två mycket prisvärda menyer, en sex och en åttarätters, tillsammans med matchande viner. Varje rätt är en fulländad och minnesvärd smakupplevelse. I samma industribyggnad som Amass finns Lille Bakery. Ett av många kvalitetsbagerier vilka öppnat de senaste åren i Köpenhamn. De drivs oftast av välmeriterade kockar/konditors, vilka kommer från någon av de 28 restaurangerna med Michelinstjärnor i staden. Bakverken är gjorda på närproducerade, ekologiska ingredienser i samspel med jordbrukare och andra producenter. Bagerierna, vilka finns spridda över Köpenhamn, har blivit en stor framgång, köerna är oftast långa. Varje bageri har sina egna specialiteter. Vi och många gillar Lille Bakerys ”Veggy rolls”, vegetariska wienerbröd med ricottaost och säsongens råvaror. Jaegersbrogade Jaegersbrogade i Norrebro, är fylld av trivsamma barer, bagerier, caféer och restauranger. Första restaurang på gatan, innovativa Relae, startade välmeriterade Christ - ian Puglisi, dansk-siciliansk kock. I det öppna köket går det att följa kockarnas ambitiösa och koncentrerade lag - arbete. Relae serverar mat ur det nat - urliga, mestadels vegetariska, danska köket. Två fyrarätters menyer erbjuds varav en är vegetarisk. Börja gärna med ett glas naturvin på systerrestaurangen Manfreds & Vin, rätt över gatan från Relae. Köttbyn Visst blir det ett kärt återbesök på vår favorit Köttbyns Fiskebar. Allt i menyn är bra. Ostronen har den rätta sältan, fisken doftar hav och fish & chipsen är värda ett eget besök. Rekommenderar ofta restaurangen, hittills har den gill - ats av alla. För köttälskarna finns Warpig med mycket kött och mycket öl. I en spartansk miljö serveras det välhängda köttet tillsammans med de fyra egna såserna. Sommartid är det en populär matmarknad, på lördagar och söndagar, då Köttbyn förvandlas till en stor gatu - fest. Nära Köttbyn, vid Istergade, ligger Rosio Sanchez restaurang Sanchez. Rosio erbjuder, som bäst, sin barndoms mexikanska mat. Det mjuka tacosbrödet bakas på importerat mexikanskt mjöl från Oaxaca, perfekt i sin smak och konsistens. Toppas med utsökta råvaror efter säsong. Forts. 42 »