AMES 1
KRÖNIKA Våren innebär njutbara möten med den loka
la kvalitén NJUT NU AV ATT VÅREN är på väg, man känner att solen börjar värma ordentligt. Passa också på att njuta av allt som börjar växa och frodas. Nu dröjer det inte länge förrän man kan njuta av en härlig Nässelsoppa med pocherat vaktelägg. Nässlorna plockar jag i trädgården och Vakteläggen inhandlar jag strax bortanför oss på Gryts Handelsträdgård. Jo de har även en del Vaktlar så jag kan både köpa ägg och fågel där emellanåt. Ska även bli intressant att se vad som dyker upp hos oss på Wreta Gestgifveri i trädgården och backarna. Vi köpte Wreta i höstas och väntar nu med spänning på allt som gror. FÖR MIG HAR DET LOKALPRODUCERAT varit naturligt ända sedan -93. Jag hade då förmånen att säsongsjobba hos Bjarne Rönnskog på Sånninggården i Hemavan. Han presentera mig för ”Lappar” och vilthandlare däruppe i Västerbotten. Så var det ganska nära över till Norge med där vi brukade åka och hämta fisk och smuggla över. Det är nämligen så löjligt att fisken då egentligen måste fraktas ner till Göteborg och tullas in och sedan skickas upp till oss igen, typ 200 mils resa. Vilket ju kan känns totalt vansinnigt. Har sedan dess som sagt känts helt rätt med lokalproducerat. Hellre lokalt än KRAV. Saker som fraktas runt kan aldrig bli miljövänligt. På tal om fisk så har jag fått förmånen att lära känna en fiskare i Gryt, Lars-Åke Pettersson. Han är 79 år nu men fiskar fortfarande. Har haft några fantastiska stunder med honom på sjön och även i skogen då vi jagat ihop, ibland en whiskey hemma i hans kök. Det är ju i mötet med producenterna och produkterna som sätter igång de små grå däruppe att skapa mat. Vi startade ju igång på Wreta Gestgifveri under hösten 2015 och håller på att leta producenter i krokarna där. Jag har fått tag på några stycken bla, en svampplockare, Rinkeby Kalkon och Danbyholms Gård som har musteri och honung mm. Sedan använder vi oss ju fortfarande av våra Östgötska producenter. IBLAND GÅR MAN KANSKE bara ut på krogen för att umgås, mötas och ta en öl och det är ju en typ av njutning. Men ska man gå ut för att njuta av god mat och dryck måste hantverket och råvarorna få kosta. Det är ganska givet att en bra råvara kostar mer än en dålig. Hantverket och tillagningen är också något som måste få kosta. Vi lagar all mat! Vilket betyder att ni också slipper massa dj**la tillsatser i maten. Den fantastiska rödvinssåsen på oxsvansfond tar 3 dagar att bli så mustig och smakrik. Och det som gör skaldjursröran så fantastiskt god är den hemgjorda majonnäsen. Ingen maskin som spottar fram det. Tror ni en dagens lunch för 89:- är miljövänlig, utan en massa tillsatser och djuren har varit välmående? MAT ÄR NJUTNING OCH GLÄDJE. Det är fortfarande efter snart 30 års matlagande som det är där jag finner glädje och tillfredställelse. Jobbar man 90 timmarsvecka stående i ett varmt kök, stressigt, kanske en matbit stående emellanåt och är helt slut. Kommer hem och känner att man inte vill se en spis. Men familjen behöver ju lite mat kanske. Ja ja, börjar rota lite, vad ska man hitta på, ingen som handlat. ……..hjärnan börjar jobba, får fram en kniv, en lök, en bit rökt kött från Mossebo ligger visst och skräpar där i kylen, mjöl, olja, ägg. Dottern på 8 år tittar fram och undrar vad jag ska laga. – Pappa får ja hjälpa till. – Javisst Då har man redan gått igång igen! Fram med NIKLAS HELLSING Wreta Gestgifveri pasta veven, mjöl över hela bänken. Vi samarbetar med kavling av pastan och vi har roligt. Söndag, skit i det. Det blir ett glas rött till matlagningen och jag njuter av vinet, av att laga mat och att umgås och mötas. Och nej, vinet kostade inte 47:-, även ett bra vin kostar som regel lite mer. ATT LAGA MAT IHOP är grovt underskattat. Det är mitt största tips till er. Kanske tom besök en närliggande gård, köp in en bra lokal råvara, laga mat tillsammans. Otroligt roligt. Alla kan laga mat även om alla inte kan bli proffs. Och det kan faktiskt vara kul att misslyckas ibland. En bra hemsida för att hitta producenter och utflyktsmål är: ostgotamat.se Be Bold! n Tillsammans skapar vi trygghet och möjligheter. 37