AMES 1
TJÄNSTERESAN GÖTEBORG MALMÖ TIO ÅR AV EGET KAFFE
TEXT: FELICIA GAUFFIN JATTA FOTO: PRESSBILD Det är få som vet att göteborgarnas främsta kafé för gott kaffe, da Matteo, öppnade 2003 på Oscar II:s paradisö och sommargästernas mecka Marstrand. I år fyller deras egna rosteri på Vallgatan i Göteborg tio år. RENT PRODUKTMÄSSIGT HAR da Matteo gjort en resa från 90- och 00-talets italienska espressoblandningar till en högre kvalitet på kaffet. I ett sammanhang där kontakten med den högre kvalitén är påtaglig kom valet att börja rosta eget naturligt. – Vi började rosta för att utveckla företaget och ta hel kontroll över kaffet som produkt. Genom åren har de gått från ett enskilt kafé till en kedja, som konkurrerar med såväl Condecco som Le Pain Francais. För många andra i branschen som gått samma väg, har dilemmat hur man förblir “real” och behåller den personliga känslan funnits. Da matteo har dock lyckats bättre än många andra. – Vi jobbar aktivt med att försöka behålla den personliga känslan, mötet mellan personal och gäst är det viktigaste för oss. Men vi tummar inte på den krävande hantverksprocessen, för börjar vi försöka effekti50 visera gällande det så finns risken att vi tappar i kvalité och blir för lika de större kedjorna. PÅ DÖRRARNA TILL deras fyra kaféer sitter diverse olika utmärkelser och priser uppsatta. Pernilla säger att det som ligger extra varmt om hjärtat är White Guide-priset Årets Café 2015 men också att de blev framröstade som Göteborgs bästa kafé flera år i rad av Mix Megapols lyssnare. Den bakomliggande magin påstår hon vara en kombination av olika saker. Att varje kafé är unikt, deras kvalitativa hantverkskunnande och återigen det personliga mötet med gästerna. Vad kommer ske under de kommande tio åren? – Det återstår att se. Nu öppnar vi vårt femte kafé här i Göteborg, på Drottninggatan 58 närmare bestämt. Ännu en gång går vi in i ett kvarter som behöver ett lyft och vi hoppas kunna vara med och påverka. Kort och gott vill vi fortsätta vara med och påverka branschen inom specialkaffe, både i Sverige och internationellt, men också fortsätta skapa bra ställen för göteborgarna att hänga på. n MALMÖS BÄSTA DELIKATESSBUTIKER TEXT: HATEFF MOUSAVIYAN FOTO: PRESSBILD FEM STÄLLEN DÄR DU KAN SÄTTA SPRÄTT PÅ DIN OST- OCH CHARKBUDGET. Dofterna. Smakproverna. De italienskklingande korvnamnen, de obligatoriska papperspåsarna och det fortsatt militanta rockandet av ”hektogram” som måttenhet. Man hatar ju inte direkt att köpa delikatesser över disk, om vi säger så. Här nedan listar vi fem favoriter i Malmö som alltid tycks ha något gott att erbjuda. OLA & KO Östra Rönneholmsvägen 6 Omissbar köttmånglare på den så kallade ”Gourmetboulevarden”. Helt tillsatsfritt med ett överhängande fokus på skånskt mathantverk. Min personliga favorit. MÖLLANS OST Bergsgatan 32 En av Sveriges absolut bästa ostdestinationer. Fullt av hantverksmässiga produkter från hela Europa. Säljer dessutom torkade chilifrukter av den lite ovanligare skolan på lösvikt. LIMHAMNS KÖTT & VILT Västanväg 51 och Malmö Saluhall Klassisk Limhamnsbutik som nu även håller till i saluhallen. Tillverkar bland annat egen korv och röker kött med bokspån. OST & VÄNNER Östra Rönneholmsvägen 6 Vägg i vägg med tidigare nämnda Ola & Ko ligger denna kombinerade ostbutik- och ostbar. Litet, gemytligt och öppet längst av alla på den här listan. LILLA OSTAFFÄREN Spångatan 5 Ett par fullpackade kubikmeter precis intill Triangeln som verkligen gör skäl för sitt namn. Tillhandahåller även kex, oljor, marmelader och annat gott. n