AMES 1
FOTO: PEDRO SZEKELY HAVANNA Havanna är en mytomsp
unnen stad, väl värd att besöka. Här möts man av vänlighet, livsglädje, gatuvimmel, underbart tropiskt klimat, färgrika kolonialbyggnader, husruiner, grönskande livfulla parker, Che, konstgallerier, gatumusiker, dans, pulserande nattliv, goda romdrinkar och vackert lackerade 50-talsbilar. TEXT: PAUL DAHLGREN H avanna är också en stad fylld av enorma kontraster i livsvillkor mellan besökarna och många av stadens invånare. Havanna befinner sig i konstant förändring och de senaste åren har exempelvis utbudet av barer, caféer och restauranger ökat enormt. Den mat turisterna erbjuds idag är sällan dålig, ibland riktigt bra. Turistantalet ökar kontinuerligt, 2016 gästade över fyra miljoner människor Cuba. De flesta besöker Havanna, den 400 år gamla huvudstaden där 2,5 miljoner av landets totalt 11,5 miljoner invånare lever. Den milslånga hamnpromenaden Malecon påminner om stadens tidigare betydelse som Västindiens viktigaste hamn. Havannas tre mest kända stadsdelar är Gamla staden/Centro, Vedado och Miramar. I Centro finns Capitol, China Town, Parque Central, och Prado-avenyn samt ett antal renoverade och nybyggda hotell. Revolutionsmuseet är inrymt i det tidigare presidentpalatset där det historiska övertagandet 1959 väl åskådliggörs. Den gamla staden, i kolonialstil från 1500-talet, finns med på Unescos världsarvslista. Opispo är huvudgatan som går förbi gränder och smala gator från Parque Central till hamnen. Värt att besöka är det vackra torget Habana Vieja omgivet av gator med konstgallerier. 56 Vedado inrymmer det anrika Universitetet, mäktiga Revolutionsplatsen, där Fidel Castro höll sina timslånga tal. Här finns Che som ett jättelikt konstverk. Här finns också de, tidigare maffiastyrda, klassiska hotellen Libre, National och Riviera. Stadsdelen Miramar är fylld av beachhotell efter den långa stranden med det vackert blå vattnet, något som återspeglar hur Havanna blev ett naturligt och eftertraktat resmål för USA under deras förbudstid på 1920-talet och fram till revolutionen 1959. UNDERTECKNADS SENASTE BESÖK i Havanna skedde för 15 år sedan. Då fanns här ett fåtal större statliga restauranger som utöver dålig service främst erbjöd rätten kyckling, ris och svarta bönor, en rätt som alltjämt är de flesta kubaners dagliga födda. För sex år sedan öppnade Raul Castro upp för fler privata barer och restauranger, Paladares, under friare former där vinst tillåts. Resultatet har blivit hundratals nyöppnade barer och restauranger med uppmärksam och serviceinriktad personal, något som givetvis har vitaliserat gastronomin på Cuba och skapat en efterfrågan av bra råvaror. Cuba har några av världens mest lyckliga grisar och sprättande höns, som går fritt betande. Frukt och grönsakerna är fyllda av rika och naturliga smaker eftersom att de är ekologiskt odlade, främst på grund av att Cuba hittills har saknat ekonomiska resurser för besprutning. Fisk och skaldjur blir allt vanligare på menyerna och runt Cuba finns omfattande rena och outfiskade vatten. VÅR FAVORITRESTAURANG ÄR Paladar Dona Eutimia, vid Katedralen i gamla staden. Här lagar Laetitia genuin Cubansk mat. Nationalrätten ropa vieja, pulled pork med ris, svarta bönor och friterade bananer, rekommenderas. De bästa restaurangerna är mångårigt berömda La Guarida och San Cristobal. La Guarida, känt från filmen ”Jordgubbar och Choklad” ligger på fjärde våningen i ett tidigare palats. Matsalarna, elegant inredda, kompletteras av en imponerande uteterrass. Vi åt med förtjusning en kall smakrik gazpacho, specialiteten ugnsrostad hel kyckling med citronsås, samt en avslutande frisk citronpaj. San Cristobal består av ett antal mindre, stilfulla, matsalar fyllda av foton på dess tidigare berömda gäster. Särskilt har Obamas besök satt sina spår. Vi njöt av färsk grön sparris, perfekt grillad hummer samt givetvis den egengjorda jordgubbsglassen. Cubanerna älskar glass, speciellt med jordgubbssmak. BARERNA I HAVANNA serverar några av världens bästa och godaste drinkar. De innehåller rikligt med sprit, oftast rom, samt olika men smakrika frukter. I den härliga värmen, 25-30 grader året runt, är drinkarna en lämpligt svalkande dryck även till måltiderna. Noterbart är att de senaste åren har vin börjats importeras från främst Argentina, Chile och Spanien, öl från Holland och sprit från ett flertal länder i världen, vilka alla säljs till rimliga priser. Ett besök i Havanna bör givetvis ske i Ernst Hemingways fotspår. Följ Hemingways motto ”my mojito in the Bodeguita del Medio and my daiquiri in the Floridita” och drick en mojito på Bodequita del Medio och en daiquiri på La Floridita. n HAVANATIPS Dona Eutimia www.lahabana.com/guide/dona-eutimia La Bodequita del Medio www.lahabana.com/guide/la-bodeguita-del-medio La Floridita www.floridita-cuba.com La Guarida www.laguarida.com San Cristobal www.paladarsancristobal.com