AMES 1
KRÖNIKA Även om det är Frankrike som är hem åt Sa
uvignon Blanc så har den tveklöst fått ett nytt hem på Nya Zeeland. Sauvignon Blanc SAUVIGNON BLANC ODLAS över hela världen, i många vinregioner och är troligen den mest populära gröna druvan efter Chardonnay. Ursprungligen kommer druvsorten antingen från Loire i Frankrike eller från Bordeaux, det är inte helt säkert vilket, men utan tvekan så har den därifrån anammats över nästan hela världen. Oavsett land så kräver Sauvignon Blanc en relativt sval odlingsplats för att trivas och det får den bland annat i Bordeaux, i Loire, på Nya Zeeland, vid havet i Sydafrika, i Napa Valley och där atlantvindarna letar sig ned till Languedoc. Sauvignon Blanc är tillsammans med Cabernet franc förälder till Cabernet sauvignon och precis som sin avkomma är grön paprika en ton som oftast förknippas med viner på Sauvignon Blanc. Krusbär används oftast som det universala karaktärsdraget för druvsorten. Det finns även toner av svartvinbärsblad, nässlor, lime och ”kattkiss” (En elak vinskribent skrev en gång att Sauvignon Blanc doftar som en svartvinbärsbuske som en katt har kissat på) I BORDEAUX HAR VITA VINER fallit lite i skuggan av de röda men i både torra och söta viner blandas den här oftast med druvsorten Semillon. I söta viner som Sauternes, Monbazillac eller Cadillac är den andra druvan men i torra viner från Graves eller Pessac-Léognan är det oftast Sauvignon Blanc som är den druvan som dominerar. I Bordeaux jäses bättre vita viner nästan undantagslöst på ekfat medan lite enklare viner är utan ekfatsprägel. Hur framträdande ektonen blir är dock en stilfråga som producenten kan reglera med t.ex. olika rostningsgrad på ekfaten eller mer eller mindre nya fat. Även om det är Frankrike som är hem åt Sauvignon Blanc så har den tveklöst fått ett nytt hem på 60 Nya Zeeland. Få vinstilar har fått en sådan succé som Nya zeeländsk Sauvignon Blanc under de senaste 10-15 åren. Svala havsvindar kombinerat med närmast oändligt mycket sol har gjort att vinerna därifrån förblir krispiga men får en smakmässig mognad som nästan blir karikatyrisk. Massor av krusbär och svartvinbärsblad dominerar oftast smakprofilen. DRUVAN SAUVIGNON BLANC egenskaper gör den utmärkt som drinkviner men den fungerar också superbra till mat. Det man ska tänka på är den höga syran. Servera gärna något syrligt eller salt till som dämpar syrligheten i vinet. Ta getost till exempel, som är en klassisk kombination. Det syrliga i vinet möter den syrliga smaken i osten. Salta skaldjursrätter brukar också fungera bra liksom grön sparris. Ja, primörer i allmänhet eftersom dessa går fint ihop med druvans aromatiska karaktär. Stark-syrlig asiatisk mat är också ett tips. n Krusbär används oftast som det universala karaktärsdraget för druvsorten. Sauvignon Blanc odlas över hela världen och är troligen den mest populära gröna druvan efter Chardonnay. PETER LANNESAND Vinkännare