TIDNINGEN TILLVÄXT 1
MARKNAD Minskning med 99 procent Antalet jordbruk
sföretag som har grisar har minskat från 53 400 år 1970 till 677 företag år 2012. Det är en minskning med hela 99 procent. KÄLLA: GRISFORETAGAREN.SE, JORDBRUKSVERKET Lantbruk & skog i siffror Hur många, hur mycket? Här hittar du intressant statistik och snabba fakta – om stort och smått, viktigt och kuriosa. En frys ska inte vara varmare än –18˚. Så här länge håller sig köttet i frysen: Griskött: feta delar: 3 månader, magra delar: 6 månader Nötkött: 8–12 månader Lammkött: 6–12 månader, 70 procent tjuvstartar 70 procent smakar på julskinkan före julafton. Det vanligaste är att man äter av den 1–2 gånger innan julbordet dukas fram. KÄLLA: SVENSK KÖTT 1 kilo Vi äter ca 1 kg julskinka per person och år. KÄLLA: SVENSK KÖTT Naturlig mjölk i tre månader Kalvarna på en ekologisk gård måste utfodras med naturlig mjölk, helst modersmjölk, under minst tre månader, enligt EU:s regler. Helst ska kalven få mjölken så att sugbehovet tillfredsställs. KÄLLA: JORDBRUKSVERKET beroende på fetthalt Innanmat: 3 månader Charkuterier: 1–2 månader KÄLLA: SVENSK KÖTT procent Mellan 2011 och 2012 minskade produktionen av griskött och nötkött i Sverige med nio procent. Under första halvåret 2014 ökade självförsörjningsgraden på nötkött med 3,4 procent jämfört med samma period 2013, och ligger numera på 52,8 procent. KÄLLA: JORDBRUKSVERKET 3,4 21 % färre slaktgrisar Mellan 2000 och 2012 minskade årsproduktionen av slaktgrisar från 3 258 000 stycken till 2 586 000. Detta är en faktisk produktionsminskning på 21 procent. KÄLLA: GRISFORETAGAREN.SE, JORDBRUKSVERKET FOTO: TT 3,5 % ekologisk skinka Av den skinka som konsumeras under julen är cirka 3,5 procent ekologisk. KÄLLA: SVENSK KÖTT 50 kilo kött per år Från 1990 till 2012 ökade den svenska köttkonsumtionen med drygt 40 %. Vi äter ungefär 50–55 kilo per person och år. KÄLLA: JORDBRUKSVERKET Under 2012 producerades 5 030 ton får- och lammkött i Sverige. Det är en liten minskning jämfört med året innan då 5 070 ton producerades. Samtidigt ökade svenskarnas efterfrågan på får och lamm. Sedan början av 1990-talet har konsumtionen mer än fördubblats. KÄLLA: JORDBRUKSVERKET Tillväxt 15 TON 5030