TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSFÖRETAGET Louise Axelsson i gårdsbutiken där
gårdens egna och andra lokalt producerade varor säljs. Upptaget är en händelse i trakten; så många som 5 000 besökare styrde kosan till Aby den här dagen. Pressen var på plats med representanter från Vimmerby Tidning och Barometern. För övrigt har Aby tecknat något av ett prestigeavtal med just Astrid Lindgrens värld i Vimmerby ett par mil norrut. Gården säljer all potatis som Pippis park behöver under säsongen. 70 ton om året, två långtradare. > i år inföll ett par dagar före tidningen Tillväxts besök. Gården och andra lokala producenter erbjuder vad de har på en matmarknad med så många som 40 sorters potäter. Kockar från Astrid Lindgrens värld lagade 1 500 portioner ”ragger” med fläsk, en rätt gjord på råriven potatis. PATRIK AXELSSON berättar att parken har gjort en stor matsatsning och plockat bort allt halvfabrikat. Förr köpte de färdigskalad potatis och gjorde potatismos på pulver. Nu lagar de all mat från grunden, skalar själva och gör eget potatismos. – Och det är riktigt roligt för oss, som alltid lyfter fram vad råvaror av hög kvalitet betyder. 32 Tillväxt Janssons frestelse à la Axelssons i Aby ca 4 portioner 1kg potatis, 8–10 st, av sorten bellarosa 2 stora gula lökar 1–2 askar ansjovisfiléer à ca 100 g eller 15 hela ansjovisar 3 dl grädde eller 1½ dl grädde och 1½ mjölk 2–3 msk ansjovisspad 1 msk ströbröd 1–2 msk smör eller margarin Skala potatisen och skär den i strimlor. Skala löken, skiva den tunt och fräs den ev i lite matfett. Varva potatis, lök och ansjovis (den hela rensad och filead) i en smord ugnssäker form. Potatis i botten och överst. Häll över hälften av grädden eller gräddmjölken och 2–3 msk av ansjovisspadet i formen. Strö på ströbröd och klicka matfett över. Grädda i 200 grader, ca 1 timme i nedre delen av ugnen. Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.