TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSFÖRETAGET > gården. När han tog över fundera
de han mycket på hur han skulle kunna bredda affärerna, minska riskerna och skapa ett jämnare flöde av intäkter. Första steget blev att börja med jordgubbar. De odlas nu på ett tiotal hektar för självplock men skördas också av eget folk på säsong. – Jordgubbar är ett bra komplement till potatis, särskilt som vi säljer båda till samma kunder. Aby blev också bland de första att starta gårdsbutik 1997 och de fick på så sätt ännu ett ben att stå på. I butiken dignar hyllorna av snyggt uppställda lokalproducerade varor: Abys egen jordgubbssaft, chips och honung, ägg, sylt, marmelad och mycket annat gott från en lång rad andra små producenter i trakten. Och potatis förstås. På golvet stora lårar med sorter som fontane och mozart. JORDGUBBAR OCH gårdsbutik i all ära men den stora satsningen är att Axelssons valde att kapa potatisens grossistled för att i stället distribuera direkt till butikerna. Aby investerade i ett lager och en packhall och skaffade maskiner som sorterar, sköljer, torkar och paketerar. Inne i det stora kyllagret tornar berg av potatis upp sig till taknocken. Nu är hanteringen så omfattande att Patrik nästan ser den Jordmånen kan ha betydelse för smaken på potatisen. Axelssons i Aby AB Omsättning 2013: 33 miljoner kronor Vinst: 1,4 miljoner kronor. Brukad areal: 515 hektar åker, varav 345 i arealsamarbete med grannar, och 170 hektar egen mark som ägs i enskild firma, i vilken också ingår 215 hektar skog. Grödor: Potatis odlas på 170 hektar, spannmål och oljeväxter på 320, jordgubbar på 10, vall/ träda 15 hektar. Potatis står för 70 procent av försäljningen medan resten fördelas på jordgubbar, gårdsbutik, spannmål och oljeväxter. Spannmålsdelen drivs sedan årsskiftet av ett fristående bolag där gården är delägare. Aby producerar 6 000 ton potatis och har byggt upp egen paketering. Levererar 70 ton per vecka direkt till ett femtiotal livsmedelsbutiker och 15 restauranger. Gårdsbutiken säljer egna och andra lokalt producerade varor. Personal: 13 tillsvidareanställda samt ett stort antal säsongsanställda. Gården är certifierad av Svenskt Sigill. Tio procent av potatisen odlas ekologiskt enligt Kravs regler. som en egen verksamhetsgren. Och genom att leverera direkt till butikerna har gården skaffat sig intäkter året runt. – NÄR MAN GER SIG på att sälja direkt till butikerna handlar det verkligen om service, att kunna leverera varje vecka hela året. Det ser han inte som ett problem. Med förändringen fick han snarare en bonus. – Ja, jag är road av att ha med folk att göra. Nu får jag feedback direkt av butikerna och konsumenterna. Jag trivs med de här kontakterna, inte minst tycker jag att det är roligt att diskutera med kockarna, säger han. Nu säljer Aby till ett femtiotal Ica- och Coophandlare och 15 restauranger runt om i landskapet. Allt fler av Abys kunder vill ha ekologiskt odlad potatis och därför ökar gården nu den tiondel som i dag odlas enligt Kravs regler med en tredjedel. 15 hektar ska öka till 20. 30 Tillväxt – Ekonomin i det är ganska okej, men utfallet svänger mycket så vi vågar inte ha så stor andel ekologiskt. Får vi ett angrepp av bladmögel har vi inget att sätta emot. GÅRDEN HAR SKÖRDAT så mycket som 40 ton ekologisk potatis per hektar, vilket Patrik anser är mycket bra, och så lite som sju ton per hektar, vilket är ”katastrof”. Snittet är 20. Vanlig odling ger normalt det dubbla, och utfallet varierar betydligt mindre år från år. Om inte det här händer: – Varje gång det kommer ihållande regn och vi har odling i gång går jag och undrar hur lång tid det ska hålla på och om vi ska drabbas. Det var vad som hände för några år sedan. Det regnade så intensivt och länge att Emån svämmade över, vilket inte skett på sommaren på 70 år, enligt vad som sades i trakten. Åren efter svämmade ån över igen och igen. – Fyra gånger under de senaste tio åren har vattnet dränkt delar av marken. Stora Aby har satsat på flera olika verksamheter för att fördela inkomsterna under året.