TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSFÖRETAGET Vi samarbetar med många grannar. A
tt dra nytta av varandra i stället för att konkurrera, det triggar mig. Första gången kostade det oss tre miljoner kronor i utebliven skörd. Nu har bygden gått samman och bygger vallar längs ån för att skydda de låglänta markerna och investerar i pumpstationer. Priset på potatis är en annan riskfaktor. RÅVARUPRISERNA PÅ Europabörsen slår igenom ända ut i butiksledet, och det trots att det som importeras bara är förädlad potatis som pommes frites och gratäng, konstaterar Patrik Axelsson. – 2013 var ett högprisår medan det är lägre priser i år på grund av stora överskott i Europa. Blir det en långvarig nedgång försöker vi parera det med att ha hög likviditet. Tidigare odlade gården även spannmål, men den affären har nu lagts ut på ett särskilt bolag som Patrik äger tillsammans med några andra gårdar. Han vill ha det så därför att skörden av potatis och spannmål krockar. Nu kan han helt koncentrera sig på den mer krävande uppgiften med potatis. Samarbetet gör att Aby kan byta mark med några spannmålsodlare och mjölkbönder från år till år enligt ett schema. Potatis vart fjärde, femte år och däremellan säd av olika slag, eller så går kor där och betar. – Vi samarbetar med många grannar. Att dra nytta av varandra i stället för att konkurrera, det triggar mig. I samma anda besöker hans fru I lagerhallen förvaras potatisen innan den packas för leverans. livsmedelsaffärerna. Hon kan ha ”potatisskola” i lunchrummet eller erbjuda butikens kunder att prova ett antal sorter. – Och folk får en aha-upplevelse när de får känna hur olika smak, struktur och konsistens de kan ha. Och oj vilket stort intresse det finns för att prata potatis, säger Elisabeth Axelsson, som framhåller att en god sådan bör ha en smörig nötsmak. Potatisåret September–oktober skördas höst- och vinterpotatis. Den har fått mogna i jorden och är tålig, med ett lite hårdare skal. Efter skörd flyttas den in i kyllager så att den ska hålla och kunna njutas i matlagningen hela vintern. Färskpotatissäsongen inleds i maj och pågår fram till augusti. KÄLLA: SVENSK POTATIS – DET ÄR NÄR POTATISEN är precis lagom kokt som smaken framträder som bäst. Den får inte bli överkokt. Hennes egen favorit är mandelpotatis som rostas med lite svensk rapsolja, salt och rosmarin eller timjan i 250 grader. – Inte 200 eller 225, som de flesta recept säger, det är för lågt. Kanske är det för att få sådana handfasta råd som folk vallfärdar till ”Upptaget” i Aby. Det är en tilldragelse som även går under benämningen Smålands potatisfestival och som > Tillväxt 31