Buffé 1
andra gången, men räkvarianten var godare. Plus f
ör att mängden rucola anges i gram, min växer inte på påse... Vi lagar nog rätten igen, eller liknande varianter.« god i sig. Testade med kyckling över även om den var fetaostkrämen tog »Vi tyckte KARIN KOSSARELOS/35 ÅR/VILLABO I SKARABORG/MAN OCH EN SON/ PÅTAR GÄRNA I TRÄDGÅRDEN utmärkt med knaperstekt bacon som tillbehör om man saknar kött, kanske även lite riven ost på toppen.« att hitta gulbetorna. Tror att det skulle fungera beror på att det var jättesvårt blir högsta betyg till denna lätt lagade soppa »Att det inte LISELOTT ANDERSSON/50 ÅR/GIFT/BOR I VILLA I LULEÅ/ODLAR EN MASSA BÄR OCH GRÖNSAKER »Åh, så många ljuvliga smaker! Krispiga morötter, het chili, den lite brända tonen från sesamoljan.« göra degen fr ån grunden. För extra sting toppade jag den färdiggräddade pizzan med egengjord chiliolja.« använda färdigt pizzakit, men kul att testa att ligen en riktig favorit. I vanliga fall brukar jag pizzan var verk»Den här MARTIN KOCH/33 ÅR/BOR I LÄGENHET I STOCKHOLM/SAMBO/CYKLAR MOUNTAINBIKE ROSTAD ROTFRUKTSSALLAD MED RÄKOR OCH FETAOST Räkor och fetaost är ett sällsynt lyckat äktenskap, tycker vi – håller du med? FÖR 4 PERSONER Tina och skala 1 kg frysta räkor. Sätt ugnen på 225°C. Skala och klyfta 2 rödlökar. Skala och skär 3 morötter (ca 300 g) och 2 palsternackor (ca 200 g) i bitar. Lägg lök och rotfrukter på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 1 msk olivolja, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. Koka 3 dl bulgur enligt anvisning på förpackningen. Ansa och koka 150 g färska bönor (t ex haricots verts) mjuka i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Häll av och skölj i iskallt vatten. Mosa ihop 150 g fetaost med 2 dl matyoghurt (10 %) och finrivet skal av 1/2 citron. Blanda ljummen bulgur, det ugnsrostade, bönor, 1 påse rucola (65 g) och 1 msk vit balsamvinäger. Toppa med skalade räkor, fetaostkräm och nymalen svartpeppar. Servera gärna med citronklyftor. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt bulgur med quinoa, bovete eller ris. Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader, välj laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu och matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Fri från ägg. GULBETSSOPPA MED RÅGBRÖDSSTICKS Testa rödbetans mindre »järniga« släkting i en len soppa. Läckert gul och god! FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Skär 3 skivor danskt rågbröd i stavar. Pensla med olja och lägg på en bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen ca 10 minuter, tills de fått färg och blivit knapriga. Skala och strimla 2 gula lökar. Strimla 1/2 fänkål (ca 150 g). Skala och skär 800 g gulbetor (eller rödbetor) i tunna skivor. Fräs lök och fänkål i 2 msk smör i en kastrull ca 2 minuter. Tillsätt betor och fräs 5 minuter. Tillsätt 1 liter vatten, 2 msk konc kycklingfond, 1 tsk torkad timjan och 2 msk äppelcidervinäger. Låt koka under lock tills allt är mjukt. Mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med vatten. Rör ihop 1 burk kesella, (10 %, 250 g), 2 msk fin riven pepparrot, 1 krm salt och 1 krm peppar. Servera soppan med pepparrotskräm, rågbrödssticks och gärna bönröra (se veckans tips). Toppa ev med finhackad rödlök och gräslök. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd laktosfritt smör, ersätt kesella med laktosfritt färskostalternativ. Kontrollera bröd och fond. Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett, använd mjölkfritt, färskostalternativ. Kontrollera bröd och fond. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. SICILIANSK ZUCCHINIPIZZA MED LUFTTORKAD SKINKA Fredagsmys på italienska! Genom att pizzadegen förgräddas blir den extra knaprig. FÖR 4 PERSONER Smula 1/2 paket jäst (25 g) i en bunke. Tillsätt 3 dl vatten (37°C). Rör tills jästen lösts upp. Blanda i 2 msk olivolja, 1 1/2 tsk salt och 7 1/2 dl vetemjöl (ca 450 g). Arbeta degen smidig 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Låt jäsa under bakduk 1 timme. Sätt ugnen på 250°C. Skala, halvera och skär 1 rödlök i tunna skivor. Skiva 1 zucchini (ca 300 g) tunt på längden med en osthyvel. Skiva 2 paket mozzarella (à 125 g). Kavla eller tryck ut degen på en oljad plåt, ca 30 x 40 cm. Förgrädda mitt i ugnen ca 7 minuter. Bred ut 1 burk pizzasås (400 g) på degen. Toppa med mozzarella, zucchini och lök. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, tills osten smält och pizzan fått fin färg. Ringla över lite olja. Strö över flingsalt och mal över peppar. Toppa med ca 160 g lufttorkad skinka och basilikablad. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd färdig glutenfri pizzabotten eller gör egen. Gör laktosfri: ersätt mozzarellan med t ex laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader. Kontrollera pizzasåsen. Gör mjölkproteinfri: ersätt mozzarellan med tofu. Kontrollera pizzasåsen. Fri från ägg. BUFFÉ 9 • 2 012 31