Buffé 1
VECKOMENYN Först och snabbast av veckans rätter ä
r en fräsch pasta med grillad kyckling. Vill du utmana smaklökarna – testa de lövbiffsfyllda baguetterna på vietnamesiskt vis. Och om du inte redan stiftat bekantskap med gulbetan är det dags nu! RECEPT & STYLING TOVE NILSSON FOTO EVA HILDÉN SMITH nerligen välförtjänt femma i betyg. Stekte köttet tillsammans med lite vitlök, det vinner det på.« KAROLIN ZANDER-LYDÉN/35 ÅR/GIFT gurka i all enkelhet och god majonnäs. En synlite brända tonen fr ån sesamoljan, piga morötter, het chili, den ljuvliga smaker! Kris»Åh, så många SMÅBARNSMAMMA I GÖTEBORG/JOBBAR SOM LÄRARE minimajs, broccoli, bladspenat och böngroddar. Serverade med sweet chilisås – en hit!« stressig dag på jobbet. Ersatte paprika med kvällens träningspass eſt er en depåerna med inför att fylla energiNATAHLIE NILSSON/22 ÅR/BOR I LÄGENHET I HELSINGBORG/SAMBO/TRÄNAR OCH LÄSER GÄRNA BÖCKER »Perfekt rätt Veckans tips! BÖNRÖRA TILL SOPPAN Inget måste, men mumsig »gucka« att dippa rågbrödssticksen i som också bidrar med extra protein. Häll av, skölj och mixa 1 burk cannellinibönor (400 g) med 1/2 finriven vitlöksklyfta. Krydda med 1 1/2 krm salt och 1 krm peppar. KALLJÄST PIZZADEG Ligg steget före och börja kvällen före! Ta halva mängden jäst, använd kallt vatten och låt pizzadegen jäsa övertäckt med bakduk över natten i kylskåp. Vissa hävdar att den även blir godare då… SMAKSATT MAJONNÄS När du ändå är i farten och gör egen majonnäs, passa på att smaksätta den, t ex med 2 mosade, rostade vitlöksklyftor, 1 msk wasabi på tub, motsvarande mängd färskriven pepparrot eller grovhackad kapris. Ladda ner inköpslistan till veckomenyn på ICA.se/buffe. 30 BUFFÉ 9 • 2 012 PASTAPANNA MED KYCKLING, PAPRIKA OCH CITRON Snabblagat och nyttigt med få råvaror. Färdiggrillad kyckling gör det ännu smidigare. FÖR 4 PERSONER Koka 300 g pasta, t ex tagliatelle, enligt anvisning på förpackningen. Plocka köttet av 1 färdiggrillad kyckling och skär det i mindre bitar/strimlor. Ansa och strimla 1 purjolök. Dela, kärna ur och strimla 1 röd och 1 gul paprika. Fräs purjolök och paprika i 2 msk olivolja i en stor stekpanna ca 3 minuter. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Häll av pastan och blanda med kyckling, paprikafräs, 1 dl finhackad persilja, finrivet skal av 1 citron och 2 msk färskpressad citronjuice. Smaka av med salt och peppar. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: kontrollera grillkycklingens kryddblandning. Gör mjölkproteinfri: kontrollera grillkycklingens kryddblandning. Gör äggfri: använd äggfri pasta. VIETNAMESISKA BAGUETTER »BÀHN MÍ« Läckra, matiga mackor på vietnamesiskt vis. Hemslagen majonnäs är vardagslyx! FÖR 4 PERSONER Vispa ihop 1 äggula, 1 tsk dijonsenap, 1 tsk vitvinsvinäger och 2 krm salt i en skål. Tillsätt 1 dl neutral rapsolja (med ungefär samma temperatur som övriga ingredienser så skär det sig inte lika lätt) i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa till en tjock majonnäs. Skala och strimla 2 morötter (ca 200 g) riktigt fint. Skär 1/2 gurka i tunna skivor. Strimla 600 g lövbiff. Lägg i en bunke och blanda med 1 msk finriven färsk ingefära och 1 tsk sesamolja. Stek lövbiffen i omgångar på hög värme i olja i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Skär 1 stor baguette i 4 bitar. Dela och fyll varje brödbit med biff, grönsaker och majonnäs. Toppa med 1 msk stark chilisås (t ex srirachasås), finhackad koriander och en limeklyfta. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfri baguette. Fri från laktos och mjölkprotein, men kontrollera innehållet i brödet. Gör äggfri: använd äggfri specialmajonnäs, kontrollera innehållet i brödet. Testlagat