Buffé 1
FISKELYCKA till fiskefest på asiatisk lax med het
ta och bakad sejrygg med sälta. RECEPT TOM SJÖSTEDT FOTO JENNY GRIMSGÅRD LAX ASIAN STYLE MED LIME OCH CASHEWNÖTTER Ugnstillaga lax på nytt och hett sätt. FÖR 4 PERSONER 1 kg laxfilé i bit med skinn 4 dl glaze (se recept nedan) 2 msk sesamfrön 2 broccoli (à 250 g) 2 lime 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 dl rostade cashewnötter olivolja salt, svartpeppar koriander till garnering basmatiris till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. Krydda laxen med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg den på en bakpappersklädd plåt. 2. Fördela 1 dl av glazen över laxen. Ställ mitt i ugnen 20–25 minuter. 3. Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna. Skär 1 lime och chili i tunna skivor. 4. Skär broccolin i buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Blanda med finrivet skal av 1 lime och 1 msk olja. 5. Ta ut laxen. Garnera med sesamfrön, lime skivor, chili och koriander. Servera med broccoli, cashewnötter och resten av glazen vid sidan om. Basmatiris smakar gott till. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. GLAZE En smakrik blandning som ger asiatisk touch. GER CA 4 DL Rör ihop 2 dl sweet chilisås, 2 dl teriyakisås, 1 röd chilifrukt (urkärnad och finhackad), 1 pressad vitlöksklyfta, 1 dl hackad koriander (ca 1 kruka), 1 1/2 msk finhackad ingefära, finrivet skal av 1 lime, 2 msk färskpressad limejuice och 1 tsk torkade, smulade kaffir limeblad. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. I mästerkocken Tom Sjöstedts nya bok »Äntligen helg« serveras 15 färdiga menyer som ska sätta guldkant på helgerna utan att krångla till. Här bjuds Tom Sjöstedt är stjärnkocken som om några veckor tävlar med kocklandslaget i OS. Han är nu också aktuell med sin andra kokbok. Caesardressigen passar även till många andra rätter. HELBAKAD SEJRYGG MED VARM POTATIS- OCH CAESARSALLAD En lättlagad och lyxig fiskrätt. FÖR 4 PERSONER 800 g sejfilé, gärna ryggbit finrivet skal av 1/2 citron olivolja, salt, peppar rädisor, dillvippor och ev sardellfiléer till garnering POTATISSALLAD 600 g potatis, gärna små 200 g knippmorötter 1 romansallad 2 dl caesardressing (se recept intill) GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Skala eller skrubba morötterna. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. 3. Gnid in fisken med 2 msk olja. Krydda den med 2 krm salt och 1 krm peppar. Lägg den i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen 10–20 minuter, beroende på fiskens tjocklek. 4. Häll av potatis och morötter. Blanda potatis och morötter med riven romansallad och 1 dl av caesardressingen. Garnera med tunt skivade rädisor, dill och ev sardellfiléer. 5. Toppa fisken med citronskal och dill. Servera resterande dressing vid sidan om. FÖR ALLA? Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ i caesardressingen. Gör äggfri: ersätt caesardressingen med crème fraiche, t ex saffran/tomat. CAESARDRESSING En dressing som bidrar med frisk sälta. GER 2 DL Blanda 1 äggula, 1 liten finriven vitlöksklyfta, 1/2 msk vitvinsvinäger, 1/2 msk dijonsenap och 25 g finhackade sardellfiléer (10–15 stycken), spar ev några hela till garnering, i en bunke. Vispa försiktigt i 1 1/2 dl matolja, börja droppvis och häll därefter i en tunn stråle under konstant vispning. Tillsätt 1 dl finriven parmesan. Späd ev med lite vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. FÖR ALLA? Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Innehåller ägg, bjud i stället med crème fraiche, t ex saffran/tomat. BUFFÉ 9 • 2 012 19