Buffé 1
Ett 08-nummer på självaste julafton, och Bodil vi
lle egentligen inte svara. Men det var ingen försäljare i andra änden, utan en gratulant som berättade att Bodils potatisgratängsrecept lett till förstapriset – ett nytt kök för hundra tusen kronor. TEXT KATARINA SJÖSTRÖM FOTO MIRIAM PREIS OCH EVA HILDÉN SMITH (MAT) BODIL VANN NYTT KÖK! Bodil Wendt och maken Fredrik Jönsson skrattar gott åt minnet i dag, nästan nio månader senare. Det nya köket är nu färdigmonterat och klart. Valet föll på lantligt vitt. – Vi vill att det ska passa in i resten av huset. Modernt men med en rustik känsla. Bodil och Fredriks hus i Trelleborg är från 1939. Hit fl yttade man för drygt fem år sedan och hade hunnit renovera i stort sett allt, utom just köket, då telefonen ringde i julas. – Jag hade inte ens drömt om att jag skulle vinna. Jag såg tävlingen i Buff é, tänkte att jag kunde skicka in mitt favoritrecept, och sedan tänkte jag inte mycket mer på det. Framgångsgratängen har Bodil lagat så länge hon kan minnas. Receptet är gammalt, ett sådant hon alltid haſt . – Jag vet inte riktigt varifrån det kommer från början. Rätten innehåller bland annat päron, västerbottensost och gorgonzola. Men Bodil modifi erar det då och då. Bevarar grundingredienserna men testar att lägga till och ta bort. För matlagning är ju just en av favoritsysslorna. – I den här vinnande gratängvarianten har jag även Poppis potatistävling Buffés potatistävling pågick under förra hösten. Omkring tre tusen läsare skickade in sina egna recept på bästa potatisrätt. I potten: Kök från Myresjökök till ett värde av hundra tusen kronor. Bodil Wendts gratäng föll juryn i smaken allra mest, och hon meddelades via telefon på julafton om att hon vunnit. Ny tävling! På sidan 39 utlyser vi BUFFÉ 9 • 2 01 1 3 nu en ny tävling, den här gången med rotfrukter som huvudråvara! Se hela vinnarlistan och alla potatisrecept på ICA.se/buffe använt purjolök och muskot. Och den jag ska laga till i dag väljer jag att garnera med hackad röd paprika och lite bladpersilja, för färgens skull, berättar hon. Veckan eſt er Buff és visit ska det hållas 40-årsfi rande; Fredrik jubilerar. Firar gör man hemmavid och med några av de närmsta vännerna. – Och då ska jag laga och bjuda på just den här gratängen och med den dubbelmarinerade fl äskfi lén till. Det är perfekt festmat som alltid gör succé! Avslöjar Bodil. PRISADE POTATISRECEPTEN BUFFÉ 9 • 2 012 VÄND OCH SE DE 21 KÖK FÖR 100 000:VINN