Buffé 1
DOPP I KOPP Enkel men ack så god klassiker med rö
tter i Tornedalen. Använd gärna udda kaffekoppar som porslin! FÖR 8–10 PERSONER 300 g rökt fiskfilé (t ex lax) 8–10 mandelpotatisar (skrubbade) ca 1,3 kg späda grönsaker (t ex morot, sockerärter, salladslök, romanesco, broccoli) 225 g smör 1 dl finhackad gul lök 1 msk finskuren gräslök 1 msk finskuren dill salt, flingsalt, vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Spara lite av kokvattnet. 2. Ansa grönsakerna och skär i doppvänliga bitar. Koka dem mjuka men med lite tuggmotsånd kvar i lättsaltat vatten, anpassa koktiden efter respektive grönsak. 3. Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt, dvs få en ljusbrun färg. 4. Häll upp smöret i 8–10 små koppar. Späd ev med lite av det varma kokvattnet från potatisen. 5. Fördela hackad lök, gräslök och dill i kopparna. Krydda med salt och peppar. 6. Ställ varje kopp på en tallrik. Lägg potatis, grönsaker och bitar av fisk runt om. Strö över flingsalt. Doppa och njut! FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. också en social historia, med familj och vänner. Kvällens middag är I gott umgänge! 6 BUFFÉ 9 • 2 012