Buffé 1
Jazz på jämtländska. Vännerna är samlade, jazzmus
iken fl ödar, bordet står uppdukat. Bara att hugga in! På bilden: Martin Alfredsson, Kåre Henriksson, Fia Gulliksson, Kajsa-Tuva Henriksson och Josefi ne Blad. FIA BJUDER JAZZIG PÅ JÄMTVIS Dopp i kopp med mandelpotatis och en smakrik chiligryta på älg. Fia Gulliksson bjuder till festmåltid i det egna båthuset vid norrländska Storsjöns rand. För Jämtlands mat ambassadör, tillika programledare för P1:s Meny, handlar det goda livet om jazz, lokala råvaror och sköna middagar. AV JOSEPHINE CARR RECEPT FIA GULLIKSSON FOTO SANDRA PETTERSSON OCH EVA HILDÉN SMITH (GRYTAN) P 4 mycket avlägset. Det gamla träbordet är dukat i gröna toner, en del nytt från Storsjöhyttans Glasbruk, en del loppisfynd. På spisen sjuder en jazzig chili. Fia Gulliksson söker den positiva energi som ianisten Keith Jarretts Kölnkonsert fyller båthuset. Solen fl ödar in genom glasfönstren och lyser upp det öppna köket. Storsjön ligger blank och det berömda Storsjöodjuret känns Dopp i kopp Jazzig chili med godaste guacamolen Fias sötost med rosmarinkaramell uppstår med bra möten och mat samt jazz och country. Tidig höst är en euforisk tid. – Min örtagård prunkar för fullt, och jag måste bara vara ute och skörda. Jag älskar alla grönsaker, svampen och jakten. Överfl ödet, säger hon. Hennes kulinariska resa började som nyfi ken liten fl icka i »mommas« (mormors) kök. Redan som tvååring kunde hon steka ägg och visste att mat var framtiden. SÅ SMÅNINGOM UTBILDADE sig Fia till kock och engagerade sig i bättre mat för skolbarnen. Det var en stridbar kock som stod på barrikaderna och slogs för en bättre skolmat. BUFFÉ 9 • 2 012 hissa än att dissa. Man kommer längre med den attityden. Och visst har kursomläggningen gett resultat. – Men sedan kom jag på att det är bättre att Fia har medverkat till att sätta Jämtland på den gastronomiska världskartan. I dag ingår Östersund i Unescos nätverk för kreativa städer. Fia är entusiastisk matlandetambassadör som agerar globalt för det lokala mathantverket. – Vi har i dag chansen att producera planetens renaste mat. Kreativa näringar, mathantverk och starka gastronomiska regioner är en del av Sveriges framtid. Och kan vi i Jämtland så kan även andra landskap, menar Fia. Engagemanget tar hon med sig ut i etern i radioprogrammet Meny i P1 med nystart till våren 2013. Brunkullans Te tillsammans med maken Martin. I höst väntar nästa äventyr: Jazzköket –Th e Social Style – med Staff es Jazzklubb, i centrala Östersund. En kulinarisk jazzbar, baserad på en omfattande jazzsamling. Kring musiken bygger Fia och två kompanjoner upp ett koncept runt ett socialt ätande med gott samvete. Alla gäster FIA DRIVER ÄVEN DET ekologiska temärket Chili Meny