Buffé 1
SALTA OSTPINNAR Lite mer matigt – om myset är för
e middag. Risken är dock att man äter sig mätt på dem… GER CA 30 STYCKEN 150 g riven ost, t ex parmesan eller västerbotten FÄRGGLADA CHIPS Vackraste chipsen i hela världen. Dessutom nyttiga! Prova själv så får du se. GER 1 SATS 2 morötter 2 rödbetor, gärna polkabetor 2 palsternackor olivolja flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Skala och skär rotfrukterna i 1 mm tunna skivor på snedden, lättast går det med en mandolin. 3. Blanda varje sort med 1 msk olja. Sprid ut skivorna på bakpappersklädda plåtar, lägg en sort per plåt och se till att skivorna inte ligger omlott. 4. Torka en plåt i taget i ugnen 20–40 minuter. Är skivorna olika tjocka, plocka bort dem som fått lite färg och fortsätt att torka resten. Passa noga så de inte bränns. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt. Blanda chipsen med lite flingsalt och lägg upp i en skål. 1 1/2 dl vetemjöl + till utbakning 100 g kallt smör 1 msk kallt vatten 1 ägg salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Lägg två tredjedelar av osten i en matberedare tillsammans med mjöl, smör och 1 tsk salt. Mixa till en smulig massa. Tillsätt vattnet. Kör snabbt ihop till en jämn deg. Låt vila 45 minuter i kylen. 3. Kavla ut degen på lätt mjölat underlag till en 1/2 cm tjock platta, ca 20 x 30 cm. Skär i 1 cm breda remsor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. 4. Vispa upp ägget med en gaffel. Pensla stängerna med äggvispet. Strö över resten av osten. 5. Grädda ostpinnarna mitt i ugnen 10–15 minuter, tills de fått fin, gyllene färg. Låt svalna. FÖR ALLA? Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. HUMMUS PÅ ETT KICK Egen hummus är smaskens och håller dessutom en vecka i kylen! GER CA 6 DL 2 burkar kikärter (à ca 380 g) 1 dl + 1 msk sesamfrön (skalade) 1 vitlöksklyfta 2 msk färskpressad citronjuice 2 dl olivolja 1 krm kajennpeppar salt grönsaker att dippa (t ex morötter, gurka och blomkål) GÖR SÅ HÄR: 1. Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna tills de fått lite färg. 2. Häll av, skölj och mixa kikärterna med stavmixer eller i matberedare. 3. Skala och pressa ner vitlöken. 4. Tillsätt 1 dl sesamfrön, citronjuice, olja, kajennpeppar och 1/2 tsk salt. Mixa till en jämn smet. Tillsätt ev lite vatten om den känns för tjock. 5. Lägg upp hummusen i en skål. Strö över 1 msk sesamfrön. Dippa valfria grönsaker. Ostpinnar är favoriten! Arne Frykfeldt softar i soffan. BUFFÉ 9 • 2 012 29 smys SPARA! RIV UT OCH