Buffé 1
CURRY KATARINAS HEJA HÖSTEN! Rotfrukter, svamp, b
är och frukt. Få säsonger kan skryta med att servera så mycket gott. Men nu är även tid att starta om på allvar. Så laga till en svampmacka och skölj ner med ett glas tomatjuice. Och njut! REDAKTÖR KATARINA SJÖSTRÖM, KATARINA.SJOSTROM@OTW.SE TIPSA MIG! PUBLICERADE BIDRAG BELÖNAS MED KOKBOK. FOTO EVA HILDÉN SMITH Trimma med tomat När man tränar hårt bildas fria radikaler; kroppen utsätts för en sorts negativ fysisk stress. Nu har en studie från Stockholms universitet visat att tomatjuice innehåller antioxidanter som helt kan eliminera den stressen. Och att ett glas om dagen räcker! Tomatjuice går förstås att köpa färdig men kan enkelt göras själv. RÄCKER TILL 4 GLAS: Snitta 5 stora tomater, skålla i kokande vatten, skala. Mixa 1 morot (skalad och skivad), 1/2 knippe bladpersilja, 1 selleristjälk, 1 tsk rosépeppar, 1 droppe tabasco och 1 msk färskpressad citronjuice. Lägg i tomaterna och mixa väl. Serveras kyld. Smaskens Boktips i svamptider Svampsäsongen är igång. Köp i affären eller gå ut i skogen och fyll en korg. Njut sedan en smaskig svampbruschetta med jordnötter. FÖR 4 PERSONER: Fräs 2 finhackade schalottenlökar och 250 g hackade kantareller eller skogschampinjoner i 2 msk smör. Låt svalna. Blanda svampfräset med 3 msk grovhackade jordnötter, 1 msk färskpressad citronjuice och 1/2 dl hackad bladpersilja. Salta och peppra. Servera röran på rostat bröd som förrätt. Strö ev över lite flingsalt. Vilken vinnartårta! Oavsett vad som ska firas blir kalaset en succé med Buffés Midsommartårta från 2008. En identisk tårta vann nämligen förstapris i tidningen ICA kurirens tårttävling nyligen. Baka, ät och njut! På ICA.se/buffe hittar du receptet på den populära Midsommartårtan från 2008. GOTT UTAN GLUTEN En bak- och kokbok med nykomponerade recept av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, specialist på glutenintolerans. Stort till smått, sött till salt och nytänkande i matlagningen utlovas i »Glutenfria favoriter« (ICA bokförlag). MIDDAGSTRIVSEL Hösten är här, nu flyttar vi in igen och bjuder hem. Malin Landqvist har tagit fasta på det och tillsammans med fotografen Lina Eriksson gjort boken »Det lilla extra« (Bokförlaget Max Ström). Boken innehåller en samling recept på enkla festliga drinkar, smårätter och desserter, men även inspiration och tips till roligare dukning och festligt pyssel. Det där lilla extra, helt enkelt. MÅNGA KOCKAR Visste du att alla recept vi publicerar i Buffé provlagas? Inte bara en utan flera gånger. Såväl kockarna bakom recepten som Buffés egna kockar och tidningens redaktion lagar och smakar. Allt för att säkra att du ska lyckas väl i köket. Bakom kulisserna! Så här ser det ut då Buffés receptexpert Ellinor Jidenius håller koll på måtten. »All glädje utan rotmos är konstlad glädje« TORSTEN EHRENMARK Kolla in, vilken pudding! Med enkla medel blir budgetklassikern blodpudding betydligt skojigare för både vuxna och barn. Leta fram pepparkaksformarna och skapa figurer, och vips har vardagsmåltiden blivit kul skapande tillsammans med barnen. BUFFÉ 9 • 2 012 27