KIA STORY 1
LISEL O TTE S VINTIP S 12 salladslökar marinad 1
krm vitpeppar 2 msk vegetabilisk olja 1 dl sake 2 dl ljus soja 1,5 dl mirin 2 msk strösocker I Japan finns det gott om yakitorirestauranger – grillkrogar där folk själva får laga till sin kyckling vid bordsgrillar så att den blir knaprig och läcker. Det vanligaste är att göra spett, men även hel kycklingklubba går utmärkt att servera med samma smaker. Och tål att grillas längre. 1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke. Skär kycklingköttet i 2,5 centimeter tjocka kuber och lägg ner dem i bunken. 2. Skär det vita på salladslökarna (det gröna kan sparas till annat). 3. Trä kyckling och salladslök växelvis på spett. 4. Grilla spetten på medelhög direkt värme 4–5 minuter på varje sida, tills de precis är genomstekta. 5. Servera spetten med ris och citronklyftor. Eller bara som de är, som en del av en buffé eller liknande. Mourgh kabaub 6–7 portioner 1 kg kycklingfilé eller urbenad lårfilé marinad: 1 dl tjock yoghurt 1 tsk finhackad vitlök 1 tsk mald koriander 1 tsk spiskummin 1 tsk salt 0,5 tsk nymald svartpeppar 0,5 tsk gurkmeja Ett kycklingspett från Afghanistan med finstämda aromer. Man kan också utesluta yoghurten och bara använda kryddorna torra. Man kan också varva kycklingbitarna med bitar av lök och grön paprika samt hela körsbärstomater på spettet om man så önskar. 1. Skär kycklingen i kuber, cirka 3 centimeter tjocka. 2. Massera in marinaden i bitarna och låt dem ligga i kylen 8 timmar eller över natten. 3. Trä kycklingbitarna på 6–7 spett. Grilla spetten på medelstark direkt värme cirka 2 minuter på varje sida, om man räknar med att spettet har fyra sidor. Beer can chicken bbq 4–6 portioner 1 hel kyckling (cirka 1,5 kg) 1 burk lager eller annan ljus öl (45 cl) ancho rub eller annan rub 3 msk olivolja eventuellt salt Detta amerikanska påhitt – också kallat beer butt chicken – är ett annorlunda sätt att grilla kyckling på. Den blir både grillad och ölångad på samma gång. Antingen använder man en ölburk eller en keramisk hållare med samma form som man kan hälla ölet i (finns att köpa). 1. Hetta upp grillen till cirka 200 grader. 2. Tvätta av ölburken. Häll ut lite mer än en deciliter eller använd en keramikform. Häll i ölet i burköppningen. Blanda rubben med oljan. Gnid in kycklingen med den oljeblandade rubben. 3. Trä kycklingen på ölburken (om en keramikform används, häll upp ölet i röret på den och trä kycklingen på denna). 4. Grilla under lock på indirekt värme cirka 1 timme, eller lite mer. Kolla med en termometer att innertemperaturen är cirka 70 grader. I det här fallet gör det inget med lite högre innertemperatur än annars. Ångan gör kycklingen saftig. Anka char siu 6–8 portioner 1 anka (cirka 2,5 kg) 4 salladslökar 1 gurka marinad: 1 dl hoisinsås 4 msk honung 3 msk japansk soja 1 msk sesamolja 2 msk srirachasås 1 tsk fem kryddor 1 tsk salt I det här receptet kombineras beijing- eller pekinganka med den kinesiska grillade fläskrätten char siu. Pekinganka görs genom en flera dagar lång process. Här är ett mycket otroget och grillanpassat tillvägagångssätt som ger ett saftigt och smältande ankkött till de typiska mandarinpannkakorna. Dessa inköps, liksom såsen, i butiker med asiatiska livsmedel. 1. Koka upp vatten i en stor gryta. Koka salladslökarna 15 sekunder och fiska sedan upp dem och skölj dem kalla. Dela gurkan, kärna ur den och skär den i strimlor eller halvmånar. Blanda alla ingredienser till marinaden. 2. Koka upp vattnet igen och sänk ner ankan i 2 minuter så att den skållas (genom skållningen blir skinnet till slut krispigare). 3. Låt ankan rinna av i ett durkslag och lägg den sedan i en bunke. Häll marinaden över ankan och knåda in den så att skinnet är fullständigt täckt, även vingar, nacke och gump. 4. Låt grillen bli ungefär 175 grader. Lägg ankan i en ugnsfast form med bröstet uppåt och grilla under lock på indirekt värme cirka 1 timme. Vänd den ett par gånger under tiden. 5. Fågeln är färdig när lårleden lossnar om man drar i den. 6. Låt ankan vila 10 minuter. Ta hand om köttsaft och fett som rinner ur fågeln. Koka sky på det eller servera det som det är vid sidan om. 7. Tranchera ankan genom att skära den i små skivor och strimlor, cirka 0,5 centimeter tjocka. De många smakerna i grillrecepten får ackompanjemang av tre moderna röda viner från andra sidan jorden, ett vitt och en klassisk fransos! Ett lite dyrare vin från Nya Zeeland säljs i halvflaska, 375ml, ett billigt sätt att prova exklusivare vin! Fläkt kyckling : Aussome Merlot, Australien Mycket frukt, packad med mörka bär, plommon och ton av eukalyptus, vanilj och kryddig mörk choklad. Art nr 6052, pris 69 kr Yakitorispett: Leyda Reserva Syrahr, Chile Generös frukt med vildhallon, mogna plommon, amerikanska blåbär och tobak och peppar i avslutet. Art nr 6689, pris 71 kr Mourgh kabaub: Saint Clair Vicar’s Choice Pinot Gris/Riesling/Gewurztraminer, Nya Zeeland Blommig, pigg frukt med inslag av fläder, litchifrukt, vit persika, citrus och ett örtigt avslut. Art nr 6317, pris 89 kr 750 ml Beer can chicken bbq: Domaine de Verquière, Frankrike Kryddig frukt med hallon, plommon, blåbär, lagerblad och en saltlakritston. Ekologiskt. Art nr 2179, pris 119 kr Anka char siu: Saint Clair Pinot Noir Pioneer block 23, Nya Zeeland Toner av jordgubbar, körsbär, hallon, ingefära och nougat i snygg, balanserad stil. Art nr 2936, pris 89 kr 375ml LiseLotte Wanre Östlund är vinexpert och sommelier. KIASTORY 1/2016 41