Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé BANG, BANG SICHUAN Köket från den kinesiska
provinsen liknar inget annat! Inspireras av 8 smakrika r
Buffé MAT FÖR HELA VECKAN Skralt i kassan efter vi
nterns ledighet? Lösningen stavas goda, prisvärda grytor
STORKOK TIPS! Istället för paneer-ost kan du anvä
nda naturell, fast tofu. CURRYGRYTA MED POTATIS, BLOMKÅL OCH PANEER 8 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor 2 msk finriven ingefära 2 msk curry 1 kg blomkål 1 kg potatis 2 grönsaksbuljongtärningar 2 msk fryst koriander 450 g paneer-ost olja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs lök, vitlök, ingefära och curry i olja i en kastrull på medelvärme i några minuter. 2. Skär blomkål och potatis i cm-stora bitar och tillsätt tillsammans med 1 liter vatten och buljongtärningar, låt koka 15 minuter. Skär paneer i mindre bitar och lägg ner tillsammans med koriandern. Smaka av med salt och peppar. Toppa gärna med koriander. Servera gärna med naanbröd. ÅRETS FATTIGASTE MÅNAD är här. Och med den kommer ett större intresse för matekonomi efter att julhelger, nyårsfirande och vinterledighet satt sina spår i plånboken. Men en hållbar ekonomi löser man inte över en dag. Det handlar om att ändra vanemönster och sådant tar tid. NÅGON SOM SKAPAT ett eget matuniversum kring just matekonomi är Hanna Olvenmark, mer känd som Portionen under tian. Med en bakgrund som dietist, ett brinnande intresse för miljön samt erfarenhet av att leva på studentbudget har hon fått många att öppna ögonen för mat som är bra för både klimat, hälsa och plånbok. – För mig är det självklart att den hälsosamma maten även ofta är den ekonomiska och klimatsmarta maten. Lagar du din egen mat, äter mycket baljväxter och mindre kött, undviker att slänga mat, försöker handla i säsong och använder frysta grönsaker snarare än färska så kommer du garanterat att sänka dina matkostnader. ETT ANNAT KNEP för att spara både tid och pengar stavas storkok, något som är lite av Hannas specialitet. För Buffé har hon därför skapat ett antal recept som gör det både godare och härligare att laga många portioner. – Storkok är ett sätt att få mer tid till annat och spara pengar, men också en genväg till att slippa hitta på nya rätter för veckans alla dagar. OCH FÖR ALLA som menar att prisvärd mat är lika med tråkig är Hannas bästa tips att äta utomhus, det ger en helt ny matupplevelse utan att det behöver kosta en enda krona. – Den mest basic linsgrytan blir något helt annat när jag sitter på mitt favoritställe utomhus! / 22 BUFFÉ #01/2022 JORDNÖTSGRYTA 8 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 4 morötter 500 g vitkål 2 inlagda grillade paprikor 4 tsk röd currypaste 1 msk olja 1 burk kokosmjölk 400 ml 1 ½ dl osötat jordnötssmör 2 tsk socker eller honung 9 dl kokta kikärtor eller 3 förp à 380 g salt, svartpeppar kokt ris till servering GÖR SÅ HÄR 1. Skala morötterna och strimla med en skalare eller osthyvel. Strimla vitkålen fint. Skär paprikan tunt. 2. Fräs currypasten snabbt i oljan i en kastrull. Häll ner kokosmjölken och rör om. Tillsätt jordnötssmöret och rör så det inte blir klumpar. Tillsätt 6 dl vatten och socker. Låt koka ihop några minuter. 3. Tillsätt grönsakerna och låt sjuda i 1–2 minuter. Späd ev med mer vatten, rör ner kikärtorna och låt bli varma. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris. HANNA OLVENMARK BOR: Göteborg GÖR: Kokboksförfattare och receptkreatör AKTUELL MED: Kokboken Äta ute
Buffé GALEN I GRÖT Hög tid att förnya gröten! Vi b
juder på 6 nya sätt att servera frukostklassikern på – b
Buffé MATPIONJÄRERNA Vi besöker rökeriet Bergmans
Fisk och Vilt i Vilhelmina – en riktig delikatessdestina
Buffé ICAs EGNA SIDOR Färdigskurna grönsaker som f
örenklar i vardagen, en guide till våra egna varor, genv
Buffé SOFIAS SPANING För en extra god gofika: prov
a Sofia Nilssons kladdkakecookies.