Marknad 1
DRYCK CHARLES SMITHS VINER TEXT: PAUL DAHLGREN FO
TO: PRESSBILDER Charles Smith är en naturbegåvning som drivs av sin passion, att göra bra vin till folket. Han har lyckats med att kunna göra kvalitetsviner i stora volymer. Den tidigare rockmanagern och turnéledaren Charles, med sitt vildvuxna hår, klädsel och solglasögon, har utsetts till årets främsta vinmakare i USA. År 1999 lämnade Charles rocken och började ägna sig åt vin på en vingård i Walla Walla. Vinintresset hade den i Frankrike födda pappan gett sonen genom att tillverka familjens eget vin. Charles är helt självlärd som vinmakare och vill skapa viner som smakar som platsen där druvorna växer upp. Det har gett rena, smakfulla och fruktiga viner med en eftersträvad fransk touch. Druvorna i Charles Smiths viner kommer från några av staten Washingtons bästa växtplatser. Namnen och etiketterna på flaskorna har väckt stor uppmärksamhet. De fram tills nu svartvita etiketterna ger en tydlig rockkänsla med namn som 54 Boom-Boom och Kung Fu och är prydda av bomber, skelett och dödskallar. De är formgivna av danskan Rikke Korff, tidigare designchef på Levi Strauss & Co. Mycket tack vare Charles tidigare PR-erfarenheter som rockmanager har vinerna innovativt getts den rätta imagen. År 2016 kunde Charles förverkliga sin dröm om ett eget vineri i hemstaden Seattle. En tidigare, mycket stor, industrilokal har byggts om för att klara tillverkning, lagring och provning av vin. Sannolikt världens största. För Charles är det betydande likheter i arbetet som vinmakare med det tidigare som rockmanager. Stora delar av året åker han på nytt runt i världen, från stad till stad, där han lanserar sina viner och sin vinfilosofi. Idag säljs Charles Smiths viner över hela världen, inkluderande USA:s alla stater. Vi har valt ut två av de tiotalet viner vilka kan köpas i Sverige. Kung Fu Girl Riesling Kung Fu Girl är en Alsace inspirerad Riesling. Vinet är tillverkat av 100 procent Riesling från Charles vingård Evergreen i Columbia Valley. Vinet har en ljusgul färg. Doften har fräscha inslag av ananas, päron och persika. Smaken är frisk och fruktig och ger en tropisk känsla. Årligen produceras mer än 1 miljon flaskor och vinet är lämpligt till fisk och skaldjur. Wines of Substance-Cabernet Sauvignon Vinvärldens främste bedömare, amerikanen Robert Parker, har ansett att detta vin smakar 3-4 gånger bättre än det kostar och ger det höga betyg. Vinet varken klaras eller filtreras innan buteljering för att alla smaker ska bevaras. Därefter lagras det på franska ekfat, varav 50 procent är nya, i 12 månader. Druvan är Cabernet Sauvignon. Årgång 2018 är en fantastisk årgång. Doften är påtaglig och behagligt fruktig. Smaken är bärig och inrymmer blåbär, svarta vinbär, choklad och rostade fat. Den komplexa smaken gör varje klunk spännande och tilltalande. Ett vin som gästerna samtalar kring och minns. Gott i sig självt och till kötträtter. ® Charles Smith.